Radnicima Zagrebačkog holdinga vraćen kolektivni ugovor!

Autor: Dijana Katalinić 12/30/2016 14:53

Članovi Udruge sindikata vozača i prometnih radnika ZET-a podnijeli su tužbu protiv Uprave Zagrebačkog holdinga zbog nepoštivanja Temeljnog kolektivnog ugovora i tu su tužbu pravomoćnom presudom danas i dobili, što nam je i potvrdio predsjednik Udruge sindikata vozača i prometnih radnika ZET-a, Anto Jelić.

Sad kad je situacija napokon riješena, mogućnost štrajka ZET – ovih vozača koju su neki sindikati ovih dana najavljivali, prema Jelićevim riječima, više ne postoji.  

– Sindikati u ZET-u nisu ni najavili štrajk osim jednog koji je sam na svoju ruku pokušavao nešto, ali je zapravo nebitan u cijeloj toj priči. Sindikati u ZET-u koje čini više od tri tisuće i tristo ljudi osnovali su štrajkaški odbor i najavili samo mogućnost štrajka, no, nije iskazano ni vrijeme, ni mjesto, ni način provođenja štrajka kao što se ovih dana pisalo, jer smo čekali trenutak što će se dogoditi oko pravilnika koji nam se silom želi nametnuti – rekao je Anto Jelić, predsjednik Udruge sindikata vozača i prometnih radnika ZET-a.

Međutim, okolnosti su se znatno promijenile i to već danas tijekom prijepodnevnih sati.

Vrhovni sud potvrdio je odluku Županijskog suda u Zagrebu koja kaže kako Uprava Zagrebačkog holdinga nije imala opravdan razlog za otkazivanje Temeljnog kolektivnog ugovora. Citiram: ‘Odbija se žalba tuženika Zagrebački holding i potvrđuje se presuda Županijskog suda u Zagrebu od 2. studenog 2016.‘ – što znači da radnici u Holdingu imaju valjani Temeljni kolektivni ugovor i nemaju više nijedan razlog za bilo kakav štrajk – poručio je Jelić.

Gradonačelnik Milan Bandić tijekom jutra je, dok s ovom informacijom još uvijek nije bio upoznat, samo kratko prokomentirao.

– Neće oni štrajkati bez brige budite, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga s gospodom će dogovoriti pravila igre i neće se štrajkati. Oni imaju dobre plaće i treba vidjeti u čemu je problem. Nitko neće voziti tramvaje i autobuse ZET-a nego ti vozači. Mi to znamo, ali i oni to trebaju znati i bit će sve u redu i građani se trebaju udobno i sigurno voziti – izjavio je Bandić.