Pretjerivanje u hrani i piću sada dolazi na naplatu

Autor: M.W., FOTO: Jabuka Tv 1/2/2017 17:58

Vrijeme je blagdana, a na stolu mnoštvo delicija, sarme, pečenje, kolači, a u novogodišnjoj noći možda i poneka čašica više. Sve to može dovesti do nagomilavanja neželjenih kilograma, ali i osjećaja umora. S obzirom da neka istraživanja pokazuju kako se bolje osjećaju osobe koje više vode računa o tome kada i koliko hrane unose u organizam, pitali smo Zagrepčane jesu li pretjerivali ovih blagdana.

– Jesam, pretjerivala sam i jela puno kolača, ali sada pokušavam smanjiti – iskrena je bila starija gospođa dok je simpatični bračni par nabrojao i svoj novogodišnji jelovnik.

– Jeli smo sarme, pečenje i torte, mislimo da ljudi puno pretjeruju ovih dana. Treba šetati i biti što više izvan kuće – zaključili su.

I dok jedni pretjerano uživaju u hrani, drugi si, često i u samoj našoj okolini, ne mogu priuštiti bogatu trpezu ni u ovo vrijeme.

– Blagdani su svaki dan kada čovjek može kupiti hranu. Ja nemam novaca pa ni ovih blagdana ne mogu jesti kao čovjek. Od mojih 1700 kuna penzije jedva plaćam režije – rekao je ogorčeni prolaznik.

Ipak, mnogi su Zagrepčani pokazali karakter i ostali umjereni.

– Bilo je francuske salate kao da sam rođen u Francuskoj – kroz smijeh je rekao mlađi muškarac te dodao kako uvijek jede umjereno, pazi na prehranu i vježba pa nikad nema problema s kilogramima.

Umjerenost je jedini način da se kasnije ne osjećamo loše, a ako smo već pretjerali više šetnje i lagane hrane poput mediteranskog načina prehrane najbolji su recept za ovo, kako i sama riječ kaže, post-blagdansko vrijeme.