U PETAK RASPRAVA O TITU: Bandić i Neovisni za Hrvatsku podnijeli prijedlog za preimenovanje njegovog Trga

Nije uopće upitno hoće li ovaj prijedlog na sjednici Odbora, ako nije došlo do "potresa" između tri strane, dobiti zeleno svijetlo i tako se naći i na prvoj radnoj sjednici Skupštine. Naime, u Odboru su četiri člana iz većine

Trg maršala Tita

Iako posla za zastupnike nije trebalo biti narednih mjesec dana, već ovoga tjedna neki od njih će se sastati i to kako bi donijeli odluku o preimenovanju Trga maršala Tita. Naime, za petak, 21. srpnja, Zlatko Hasanbegović sazvao je sjednicu Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova, a ovo pitanje jedina je točka dnevnog reda.

Nije uopće upitno hoće li ovaj prijedlog na sjednici Odbora, ako nije došlo do “potresa” između tri strane, dobiti zeleno svijetlo i tako se naći i na prvoj radnoj sjednici Skupštine. Naime, u Odboru su četiri člana iz većine, dok je samo zastupnica Rada Borić protiv preimenovanja.

Podnositelj prijedloga za preimenovanje je Gradonačelnik Grada Zagreba i Klub zastupnika Neovisni za Hrvatsku. Skupštinsku većinu uz zastupnike Milana Bandića i Brune Esih čini i HDZ čiji su zastupnici također za preimenovanje, no njihov klub nije podnositelj zahtjeva.

Hasanbegović je najavio za Novi list kako će tek nakon sjednice Odbora poslati odluku na očitovanje Vijeću Gradske četvrti Donji grad koje je zapravo negativan odgovor već dalo prije desetak dana. Ipak, njihov stav nije obvezujuć, već samo savjetodavan, pa zapravo na neki način nije ni važan koliko bi trebao biti jer ipak je riječ o mišljenju stanovnika Trga o kojem se odlučuje.

Očekivano je tako da će se o Titu raspravljati već za mjesec dana na Skupštini. Tada će riječ moći dati svaki zastupnik, njih 51. Da bi Trg promijenio ime, potrebni su glasovi većine, odnosno 26 ruku. S obzirom na to da točno toliko ima skupštinska “koalicija”, upitno je što će se dogoditi ako se nekoliko zastupnika razboli.

Ipak, tu bi, u tom slučaju, odlučujuću ulogu mogli odigrati zastupnici koji su u Skupštinu ušli preko Liste Sandre Švaljek – HSLS-ovci Darinko Kosor, Miroslav Polovanec i Darko Klasić koji su već ranije najavili kako će podržati ovaj prijedlog.