Sunce više nije “u modi”, sve je više slučajeva raka kože

Stručnjaci upućuju na važnost samopregleda kože

Rak kože

Broj slučajeva raka kože drastično se povećao. Sunce više nije, znaju reći stariji, zdravo kao prije, pa nas se sa svih strana upozorava na korištenje zaštita od sunca. Apel će se poslati i putem javnozdravstvene akcije “Euromelanoma 2020” posvećenoj borbi protiv raka kože. Naziv ovogodišnje kampanje je “Zaštiti se od raka kože…Pogledaj gore!”

-Danas započinjemo s javnozdravstvenom akcijom Euromelanoma. Radi se o jednoj udruzi na razini Europe među zdravstveno osviještenim zemljama koja djeluje desetke godina, i to s ciljem prevencije zloćudnih tumora kože, ali s posebnim naglaskom na melanom- izjavila je voditeljica referentnog centra Ministarstva zdravstva za melanom, Mirna Šitum.

Melanom je najzloćudniji oblik raka kože i njegova pojavnost je u porastu pa stručnjaci posebno ukazuju na potrebu zaštite kože od štetnog UV zračenja.

-Nekako nam se čini da nakon 20 godina djelovanja pomalo vidimo određene pomake, posebno što se tiče zaštite od sunca. Upravo je sunce, odnosno ultraljubičasto zračenje glavni čimbenik u nastanku zloćudnih tumora kože, uz genetske predispozicije- dodaje Šitum.

Svega 33% građana radi redovite godišnje samopreglede kože, no dermatolozi ističu potrebu za samopregledima na mjesečnoj bazi. Jedino ranim otkrivanjem melonama moguće je uspješno liječiti ovu zloćudnu bolest.

-Sunce svakako ima mnoštvo benefita za čovjeka, ali važno ga je izbjegavati kada čini štetu našoj koži. Ukoliko obavljate nešto na suncu, bilo bi dobro da to učinite prije 10 h, odnosno nakon 16 h. Također, veoma je važno nositi zaštitnu odjeću i naočale, a najvažnije je izbjegavati solarij kao umjetnog izvora ultraljubičastog značenja koje je deset puta štetnije nego boravak na sunce- upozorava akademkinja Šitum.

Svake godine oko 60 tisuća ljudi prema nekim podatcima umre od raka kože. Jedan pregled dovoljan je da ne budete dio ove statistike.