U svibnju i lipnju slavimo žene

15. VOX feminae festival prepun je korisnih sadržaja

Vox feminae festival

VOX feminae festival po petnaesti put slavi stvaralaštvo žena uz umjetnice, kreativke, teoretičarke, redateljice i glazbenice.

-Ove godine se filmski program održava od 20. do 23. svibnja u Kinu Tuškanac, a nakon toga će program moći popratiti cijela Hrvatska putem platforme Kino Europa od 24. do 30. svibnja- izjavila je Emina Hermann, suorganizatorica 15. VOX Feminae festivala.

Sav program ovog festivala, uključujući filmske projekcije u Kinu Tuškanac, je besplatan.
-Otvorenje festivala obilježit će dokumentarni film Glory to the Queen, koji progovara o četiri gruzjske šahistice. Također, istaknula bih nagrađivani film Tereza37, ali i film Jedna od nas Đure Gavrana koji će i sam prisustvovati projekciji- dodaje Hermann.

Što se tiče nefilmskih manifestacija, festival se otvara uz foto projekt ‘Ej, dečko’, fotografkinje Martine Šalov koja već godinama dokumentira raznolikost ženskih identiteta i oblika ženstvenosti.

-Ovo izdanje festivala razlikuje se od prethodnih time što smo odlučili produžiti program na gotovo mjesec i pol. Naime, nismo htjeli sve zbiti u tjedan dana pa smo najnovije izdanje proširili pomoću online sadržaja, raznih evenata i radionica- naglašava Hermann.

Vox Feminae Platforma, u suradnji s udrugama, inicijativama, pojedinkama i pojedincima, kroz svibanj i lipanj donosi program koji promiče ideje rodne ravnopravnosti i propituje status žena u društvu kroz diskusije, predavanja, filmove i umjetničke prezentacije.