Sudeći po prijavama, ali i potražnji za radnom snagom ove ćemo godine proljeće dočekati u punom jeku

Ljetne će sezone zasigurno biti, samo je pitanje kako će ona točno izgledati i koliko će trajati

Nije sve tako crno kako nam na prvu izgleda, radnih mjesta unatoč cijeloj situaciji i dalje ima, a radnu snagu nikad nije bilo lakše pronaći, barem tako tvrdi direktorica portala za zapošljavanje.

“Počeli su stizati upiti za sezonu, a moramo i napomenuti kako radna snaga i sada može pristizati, dakle nije to toliko komplicirano, potrebno je samo zapravo par obrazaca i naravno negativan covid test. Dakle, putovanja u gospodarske svrhe je moguće.” – rekla nam je Nikolina Frklić, direktorica portala za zapošljavanje.

Svaki vlasnik želi najboljeg i najkompetentnijeg radnika, a to je lako ostvarivo, samo ukoliko se prijave obave na vrijeme. 2021. postavlja nova pravila i nove uvjete, ali unatoč tome što je prošla bila loša, od ove godine radnici u turizmu imaju velika očekivanja.

“Svi u turizmu i ugostiteljstvu su suglasni da je cijela ova situacija, cijeli period mira i šutnje trajao predugo. Stoga smatramo da će se stvari morati uskoro pokrenuti ili neće biti dobra situacija na nekom generalnom nivou. Sve je u tijeku, puno radimo i ono što nas veseli da su i poslodavci javili na vrijeme pa ovaj period koriste za selekciju i za pripremu jer svi imamo velika očekivanja od ove godine koja dolazi. ” – tvrdi Nikolina.

Ova pandemija ne može trajati viječno, stoga je vrijeme da svi zajedno izdržimo ovaj težak period i dočekamo neke bolje i vedrije dane.

Stručnjaci najavljuju kako je najgori period iza nas ali i kako nas očekuje najbolja sezona ikad. Iako ugostiteljski objekti još čekaju zeleno svjetlo, hoteli i apartmani već su počeli sa pripremama za ljetnu sezonu. Radnici u turzimu vjeruju u nove trendove koji će pokrenuti turizam s mrtve točke, a sigurni su i da će ti trendovi zasigurno izgledati drugačije, nego što je to bilo prije pandemije.

“Optimizam je ključ, moramo biti optimisti jer kada je najteže moramo raditi najviše, ovaj period će proći, i ljeto moramo dočekati spremni, stoga moramo iskoristiti potencijal u narednoj sezoni. Imamo i turističke najave da će u najmanju ruku, okolne zemlje Lijepu našu svakako posjetiti, a mi očekujemo dobru sezonu, očekujemo sezonu u kojoj možemo pokazati potpuni potencijal i potpunu spremnost i nemamo prostora za odmor. ” – tvrdi Nikolina Frklić, direktorica portala za zapošljavanje

Kao što smo vidjeli i ove godine, turizam se pokazao žilavijim nego što je itko očekivao, čak i u ovoj globalno – zdravstvenoj krizi. Najavljuju bolju ljetnu sezonu, no sa prisutnim last minutom, ali smatraju da će upravo zbog stoga bit puno organiziranija i strukturirana.

Bolnice, protokoli, testiranja ali i spremnost i pripremljenost zdravstvenog sustava igrat će jednu od ključnih uloga ukoliko će postojati obaveza cijepljenja za svakog građana koji će htjeti putovati.

“Teško je reći u ovom trenu, svatko ima svoje mišljenje, jer ovdje se zapravo radi o slobodi kretanja ali i slobodi odabira, ali nama je jako dobro znati i čini nam se pozitivnim da se rješenja pronalaze.” – rekla je Nikolina Frklić.

Ljetne će sezone zasigurno biti, samo je pitanje kako će ona točno izgledati i koliko će trajati.