Novi problemi sa žičarom- obližnji stanovnici žale se na buku!

Naši sugovornici još uvijek nisu sigurni hoće li  žičara biti tako glasna i kada krene sa službenim vožnjama

Žičara Sljeme

Iako zagrebačka žičara još uvijek nije krenula sa službenim radom te su odrađene samo probne vožnje, stanovnici Gračana već se susreću s problemima.

Nad tunelom

Naime dozvoljena jačina zvuka unutar kućanstva po Zakonu o zaštiti od buke je 35 decibela, a u kućama stanovnika koji žive u neposrednoj blizini izmjerena je buka od čak 60 do 70 decibela.

Stanovnik Gračana, Tomislav Banek požalio nam se:”Živim 30 metara od žičare, pored donje stanice žičare Sljeme i govorim u ime stanara koji žive u neposrednoj blizini te skretnice. Za vrijeme probnih vožnji uočili smo strahovitu buku i velike vibracije koje nisu normalne za takvu građevinu.”

Osim same buke problem su i vibracije, od kojih se tresu obližnje kuće. Stanovnici Gračana već su poslali zahtjev Državnom inspektoratu da se izmjeri buka i vidi jesu li poštovani svi uvjeti Zakona o zaštiti od buke.

Tomislav Banek dodaje:”Ja sam osobno razgovarao i s nadzornim čovjekom tvrtke koja je gradila žičaru te su mi rekli da ovako nešto nigdje ne bi prošlo. Za žičaru postoje zvučne obloge koje su predviđene za ovakve situacije. Oni su dali ponudu za zvučne obloge što investitori nisu prihvatili.”

Naši sugovornici još uvijek nisu sigurni hoće li  žičara biti tako glasna i kada krene sa službenim vožnjama. U svakom slučaju, stanari ulice Nad tunelom i Gračanskog dolja učinit će sve kako bi žičara radila bez posljedica za njihove obitelji. No tu problemi ne staju jer je izgradnja žičare ostavila još neke posljedice. Dječjih igrališta koja su se nalazila ispred tunela u Gračanima više nema jer su taj prostor koristili izvođači radova.