STO IM JE GODINA TEK: Ski klub Zagreb u kojem su počeli skijati Janica i Ivica slavi rođendan

Zagrepčani će tokom 2018. godine moći uživati u besplatnom skijanju i natjecanju za građanstvo uz dodatnu zabavu. Klub će organizirati i snježni dan za djecu i obitelji koji će se odvijati tokom cijelog dana na više lokacija u Zagrebu

Foto: Ski klub Zagreb

Prije 99 godina, 20.11.1918., osnovan je Ski klub Zagreb, klub u kojem su proskijali i s kojim su skijali mnogi Zagrepčani. Povodom obilježavanja stogodišnjice Ski klub Zagreb poklonit će svojim Zagrepčanima niz zanimljivih događanja tokom cijele 2018. godine.

Tako će Zagrepčani tokom 2018. godine moći uživati u besplatnom skijanju i natjecanju za građanstvo uz dodatnu zabavu. Klub će organizirati i snježni dan za djecu i obitelji koji će se odvijati tokom cijelog dana na više lokacija u Zagrebu uz animaciju, zanimljive nagradne igre i nagrade.

Kao najava izložbe u suradnji s Muzejom grada Zagreba, koja će biti otvorena u drugoj polovici 2018. godine, sudjelovat će i u manifestaciji Noć Muzeja u siječnju 2018.

O klubu

Foto: Ski klub Zagreb

Ski klub Zagreb najstariji je i najtrofejniji skijaški klub u Hrvatskoj. Aktivnost Kluba vrlo je bogata od dana osnivanja 20. studenoga 1918. do danas. S obzirom da je Ski klub Zagreb osnovan nedugo nakon pojave skijanja kao sporta u Hrvatskoj, usko je vezan uz povijest hrvatskog skijanja. Dugi niz godina Klub se nalazio u vrhu skijaških ostvarenja u Hrvatskoj i bivšoj državi (SFRJ) zahvaljujući dobro organiziranom stručnom radu. Klupska natjecateljska momčad sudjelovala je na svim važnijim lokalnim, državnim, međunarodnim kup i memorijalnim natjecanjima.

Nakon osamostaljenja Hrvatske, Ski klub Zagreb piše najljepšu povijest. Niz godina klub je bio prvak Hrvatske, a natjecateljska momčad ostvaruje velike rezultate i na međunarodnim natjecanjima u dječjim i juniorskim kategorijama. Dolaskom “Zlatnog doba” skijanja u Hrvatskoj Klub ostvaruje vrhunske rezultate među kojima se ističu olimpijske medalje i kristalni globusi naših najpoznatijih članova Janice i Ivice Kostelić. Njihovi rezultati omogućili su razvoj skijanja u Hrvatskoj i podigli skijaški sport na visoki nivo. 2008. godine Ante Kostelić proglašen je počasnim predsjednikom, čime mu je odana počast za njegov dugogodišnji trenerski rad u Klubu.

Foto: Ski klub Zagreb

Natjecatelji Kluba i danas ostvaruju vrhunske rezultate što potvrđuje važnost kvalitetnog kontinuiranog rada Kluba. Klub je organizirao više od 240 natjecanja u alpskim, a ranije i nordijskim disciplinama. Tijekom svih godina u Klubu je radilo više od 70 učitelja skijanja kao i 38 trenera. U proteklih sto godina članovi kluba osvojili su više od 360 zlatnih, 480 srebrnih te 660 brončanih medalja na raznim natjecanjima.

Najpoznatiji članovi kluba

Daleko najpoznatiji članovi Kluba su Ivica i Janica Kostelić koji su počeli skijati u Ski klubu Zagreb, te ostali njegovi članovi sve do danas. Ante Kostelić postao je trener 1990./91., a 2008. postaje počasni predsjednik Kluba. Janica i Ivica uzor su svim mladi skijašima, ne samo natjecateljima Ski kluba Zagreb, koji sanjaju da će jednog dana krenuti njihovim putem.

Klub danas

Danas unutar kluba djeluju natjecateljska ekipa (djeca od 8 do 15 godina starosti koja sudjeluju na domaćim i međunarodnim natjecanjima), Akademija Janica i Ivica Kostelić (djeca od 4 do 7 godina starosti) i Masters ekipa (natjecateljska skupina čiji su članovi stariji od 30 godina te sudjeluju na domaćim i stranim natjecanjima). Klub tradicionalno organizira skijanje tokom školskih praznika, ove godine u Lienzu, Austrija, te školu skijanja na Sljemenu.