SDP uzeo odgovornost za koju Bandić više nema veze

Autor: Sanjin Španović 10/27/2010 9:08

Donošenjem odluke o taksistima SDP je konalno preuzeo odgovornost u donošenju odluka u Zagrebu.

Nakon višemjesečnog ponavljanja da oni nisu na vlasti u Zagrebu, i da tu funkciju ima njihov dojučerašnji stranački kolega Milan Bandić, jučer su pokazali da se i u Skupštini, predstavničkom tijelu mogu donositi odluke mimo Milana Bandića, izvršne vlasti.

Nakon jucerašnjeg dana SDP više neće moći reći da nešto u Zagrebu nema veze sa njima i da je nešto odluka Bandića. Jučer su dokazali da se svaki prijedlog Bandića koji imalo vuče na sumnju, što je prijašnjih godina bio svakodnevni slučaj, može skinuti sa dnevnog reda i da oni mogu sami napisati odluku za koju misle da je najbolja i, u konačnici, ju izglasati. Ali iza te odluke oni moraju stajati kao odgovorni političari!

SDP je jučer stao iza svoje odluke, nakon višesatne rasprave odlučili su da se izglasa njihov prijedlog koji će se za tri mjeseca ocjenjivati ponovno na istom mjestu.

Ukoliko taj prijedlog ne bude dobar, doživjeti ce lavinu, u tom slučaju, opravdanih kritika. Ukoliko taj prijedlog bude valjao imati će priliku preuzeti slavu, ono za što se na kraju svaki političar bori.

Jednako kao što su donijeli odluku o taksijima, SDP zajedno sa svojim koalicijskim partnerima, ali i HNS-om i NL Velimira Sriće i HSLS-om koji ih većinom podržavaju, mora odlučiti o idućim gorućim pitanjima: Ciboni, spajanju bolnica, sudbini Holdinga, pravnoj osobnosti Vijeća gradskih četvrti i nizu drugih tema koje oni sami otvaraju.

Ukoliko to neće biti tako ispasti će zaista smješni. Jer kako su mogli donijeti mimo Bandića odluku za taksiste, a za druge slučajeve ne mogu, argument je sa kojim će ih mediji i javnost prozivati.

Unatoč tom preuzimanju odgovornosti oni će i dalje ovisiti o Milanu Bandiću koji jedini može predložiti proračun za iduću godinu. Tu Skupština ne može igrati na kartu “Milane, tko te šiša, mi preuzimamo odgovornost”. Tu je odluka jedino na Bandiću koji ce odlučoti hoce li poslati proračun ili ne i kakav.

Jedino što im u slučaju da Bandić zaista odluči raspustiti Skupštinu igra jest mogućnost raspisivanja referenduma. Ako on i ne prođe, Skupština se raspušta u oba slučaja.

Na kraju postavlja se pitanje: vrijedi li, kao u slučaju taksija, pokazati zube, preuzeti odgovornost i donositi svoje odluke ili popustiti Bandiću i sačuvati fotelje. Ako se pita javnost, odgovor glasi: Dovedite grad u red ako to možete.

Ali iza tog projekta SDP mora stajati. Hoce li uopće to pokušati do kraja ostaje nam vidjeti do iduće sjednice Skupštine koja na dnevnom redu donosi nova vruća pitanja…