Renato Petek tvrdi da Zakon o obnovi neće riješiti ključne probleme Grada Zagreba

Mnogi pogođeni građani još uvijek čekaju na pomoć Grada.

FOTO: OTV

Prošlo je mjesec dana od razornog potresa koji je pogodio Sisak, Petrinju, Glinu i okolna mjesta te više od deset mjeseci od zagrebačkog potresa. Potres u Banovini osjetio se i u Zagrebu te samo pogoršao situaciju od ožujka. Mnogi pogođeni građani još uvijek čekaju na pomoć Grada. Gradski zastupnik Renato Petek smatra kako Zakon o obnovi neće riješiti ključne probleme Grada Zagreba.

“Sada je potpuno jasno, da nakon više mjeseci kako je Zakon donesen, on neće riješiti probleme. One ključne probleme obnove, pogotovo u Gradu Zagrebu. Tu možemo vrlo jasno govoriti o konkretnim ciljevima koje su svi očekivali da će biti ispunjeni, o perspektivi trošenja novca koji dolazi iz Europske unije iz gradskog i državnog proračuna, odnosno o svemu onom s čime se susreću vlasnici objekata na području Grada Zagreba”, rekao je Petek.

Prema mišljenju Renata Peteka, 683 milijuna eura od Europske unije potrošit će se na sanaciju objekata u vlasništvu Grada i države. Sljedeći problem je u tome što Vlada nije proglasila stanje katastrofe u Zagrebu, a gradonačelnik Milan Bandić to nije niti tražio.

“Grad Zagreb već sada priprema zahtjeve za otprilike pola toga novca. 345 milijuna eura će biti nešto što će Grad aplicirati i tu će se donositi politička odluka. Da je proglašeno stanje katastrofe, Vlada bi kontrolirala, kao na području Banije, a na ovaj način će to kontrolirati i sve trošiti Milan Bandić”, tvrdi Renato Petek.

Kao jedan od problema navodi i činjenicu da 65% objekata koji su dobili zelenu naljepnicu neće biti sanirano. Nezadovoljni su bili i građani, koji tvrde kako je postupak podnošenja prijava predugačak zbog opširne dokumentacije i administracije.