Unaprijeđenje sektora toplinarstva

Autor: Autor: M.V., Izvor: Ministarstvo zaštite okoliša i energetike 1/4/2017 18:44

Održan je prvi sastanak nove radne skupine za unaprijeđenje sektora toplinarstva. Radna skupina okupila je stručnjake iz Ministarstva zaštite okoliše i energetike, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Hrvatske energetske regulatorne agencije, te Agencije za ugljikovodike. Njihova zadaća je donošenje rješenja za sektor toplinarstva, uključujući izmjene Zakona o tržištu toplinske energije.

„Cilj nam je postići cjelovita rješenja u sektoru toplinarstva koja će omogućiti poboljšanje sustava u svim segmentima, od proizvodnje, distribucije, do krajnjih korisnika, kao i poboljšanje i ubrzanje investicija. To ćemo postići izmjenama postojećeg zakonodavnog okvira. Ono što želim istaknuti jest da će se nova rješenja temeljiti na svim stručnim, pravnim i ekonomskim podlogama pri čemu će nam u prvom planu biti interes naših građana“- istaknuo je Ante Čikotić, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. 

Toplinarstvo i centralizirana priprema toplinske energije je jedan od najučinkovitijih, najekološkijih i najjeftinijih oblika grijanja prostora.Za slijedeću sezonu grijanja primpremit će se zakonodavni okvir, modeli i pravilnici kojima će se riješiti sva otvorena pitanja u toplinarstvu, uključujući i problematiku razdjelnika.