Poduzetnici se mogu prijaviti za potpore za smanjenje troškova plina

Poduzetnici se za potporu mogu prijaviti kroz online aplikaciju

Počele su prijave za program dodjele potpora za smanjenje troškova plina za mikro, male i srednje poduzetnike. To je program koji je dio paketa  Vladinih mjera za ublažavanje rasta cijena energenata te se provodi u suradnji s HAMAG-BICRO-om. Ukupni projicirani iznos ove vladine mjere je 600 milijuna kuna, a riječ je o potporama male vrijednosti za smanjenje računa u iznosu od 15 lipa po kWh potrošenog plina.

Mjera obuhvaća nešto više od 22 tisuće poduzetnika s 33 tisuće obračunskih mjernih mjesta.

“Javni poziv bit će otvoren trajno, a potpora će biti dostupna svim poduzetnicima koji zadovoljavaju uvjete pa stoga nije nužno žuriti s prijavom. Svi poduzetnici koji se prijave do kraja travnja potporu će početi koristiti već za plin potrošen u travnju”, navode iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Poduzetnici se za potporu mogu prijaviti kroz online aplikaciju koja je dostupna na web stranici agencije HAMAG – BICRO od 1. travnja 2022. od 8 sati. Postupak je brz i jednostavan, a sve što poduzetnik treba jest upisati OIB i broj jednog obračunskog mjernog mjesta. Većina ostalih podataka bit će unaprijed unesena u aplikaciju, a poduzetnici će trebati utvrditi njihovu valjanost, unijeti iznos dosad iskorištene de minimis potpore, zatim dati GDPR privolu i na kraju podnijeti zahtjev.

Nakon unosa potrebnih podataka izračunat će se iznos ukupne potpore koji se određuje prema referentnoj potrošnji pojedinog korisnika. Odluku o dodjeli potpore dobiva poduzetnik, a opskrbljivaču plinom dostavlja se vaučer s kojega se u idućim mjesecima odbija subvencionirani iznos zaključno s plinom potrošenim u ožujku 2023. ili do iskorištenja potpore, priopćili su iz resornog ministarstva.

Iako je svaka pomoć dobrodošla, iz Jutarnjeg lista upozoravaju na jedan apsurd. Naime poduzetnici koji su vlasnici prostora u kojima posluju imat će pravo na potporu od 15 lipa po kilovatsatu potrošenog plina, dok će oni koji prostor unajmljuju od fizičkih osoba dobiti potporu od 10 lipa po kwh potrošenog plina.