Najbolje od Zagorja u novoj Neispričanoj priči

Autor: Ivana Šimac 9/23/2014 16:25

O Krapinsko zagorskoj županiji, pravoj Bajci na dlanu, ima se toliko toga za ispričati. Kroz prvi dokumentarni serijal pod nazivom Neispričana priča urednice i voditeljice Jasenke Haleuš, otkrit ćemo što sve možete vidjeti, posjetiti, i ono što je možda najvažnije, što možete okusiti u ovom pravom malom raju Hrvatske.

S ciljem otkrivanja nepoznatoga o već poznatom, Neispričana priča nametnula se kao izbor broj jedan većine gledatelja Jabuke TV-a i drugih televizija na području Hrvatske. Kroz 45 minuta, iz svojih udobnih naslonjača, možete prošetati kroz povijest Krapinsko zagorske županije jer, kao što znamo, upravo je ta povijest protkana u našu sadašnjost, a ljepotu i bogatstvo Zagorja nije dovoljno samo ispričati, već i vizualizirati.

Kakve su narodne nošnje i narodni običaji ovih krajeva? Poznajete li vinske ceste koje skrivaju posebne priče vinara i vinogradara? Znate li okus vina ovih krajeva? Gdje se skriva najbolja gastronomska ponuda ovoga kraja, a gdje možete okusiti jela koja miluju vaša nepca? Odgovore na ova pitanja donosi Jasenka u svojoj Neispričanoj priči.

 

Legende koje golicaju maštu

Mnogo je legendi ovih krajeva, o vilama i vilenjacima koji su plesali na zelenim pašnjacima Bajke na dlanu. Postoje i priče o divovima i patuljcima koji su kročili stazama kojima i mi danas hodamo. Pa iako tragovi njihova postojanja nisu zabilježeni, predano je zabilježena povijest ovih krajeva koja se čuva u mnogobrojnim muzejima na području županije. U njima se čuva spomen na neka davna vremena, na burnu povijest naše djedovine, ali i bogatstvo življenja u ovim krajevima. Šume su u prošlosti zauzimale veliki dio ovih prostora pa i one pričaju svoju priču.

 

Dvorci i kurije

Nigdje u Europi nema toliki broj dvoraca i kurija na tako malom prostoru kao u Krapinsko zagorskoj županiji. Ukrasi dvoraca pričaju priču, gotovo jednako zanimljivu kao i legende vezane za ljude koji su tamo obitavali. Parkovi, perivoji i staze plijene svojom ljepotom i nose neke davne tajne, koje gotovo da možemo čuti uživajući u njihovom miru i tišini. Iako je vrijednost dvoraca neprocjenjiva, a ljepota neupitna, ništa nije toliko vrijedno i nezamjenjivo kao prirodna bogatstva ovog kraja.

 

Neistražena prirodna bogatstva

Gastronomska ponuda jedan je od aduta Krapinsko zagorske županije gdje su stara jela oživljena nekim novim namirnicama i začinima. Recepti stvoreni jednom davno u minulim vremenima, osvježeni su novim idejama u koje je utkano puno ljubavi kakvu možete naći samo u ovim krajevima. Neispričana priča pokušava otkriti tajne tih recepata.

U serijalu o KZŽ okrit ćete što se skriva u svakom njenom kutku, saznat ćete povijest, upoznati sadašnjost, ali isto tako i doznati kakvi su budući planovi Županije.

Otkrit ćete značenje naziva mjesta i kako su ih u prošlim stoljećima nazivali.

Od kulturne preko gastronomske pa sve do zabavne ponude, želja je objediniti i prikazati ono najbolje i najljepše što nudi Krapinsko zagorska županija.

Ljepote Krapinsko zagorske županije nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Polja žita, brežuljci isprepleteni vinogradima, bogato kulturno naslijeđe ovih krajeva vodi nas u daleku prošlost i daje vjeru u uspješnu budućnost.

Vidimo se u Neispričanoj priči, svakog četvrtka od 21:20 samo na Jabuka TV-u!