Hrvatska do 2018. mora znati kamo s otpadom

Autor: Ivana Šimac 9/24/2014 12:17

Gospodarenje otpadom jedna je od aktualnijih tema na sceni domaće politike. Tako se upravo ta problematika provlači kroz zadnje sjednice Gradske skupštine, ali je ista digla na noge i državni vrh. Hrvatska bi do 2018. godine, prema uputama Europske Unije, trebala imati razrađen plan gospodarenja otpadom.

– ‘Croatia Waste Expo’ zapravo je konferencija o gospodarenju otpadom i to druga po redu. Ovaj put smo tematki okrenuti prema primarnoj selekciji i gradnji spalionica. Hrvatska je ulaskom u EU preuzela obavezu da do 2018. godine izgradi cjeloviti sustav gospodarenja otpadom – ističe Mislav Šimatović koji je na čelu organizacije ove konferencije.

Uvedemo li pojam spalionica u čitavu priču, koje su najavljene kao primat rješavanja glomaznih odlagališta poput onoga na Jakuševcu, onda priča postaje prilično zbunjujuća. Razne studije pokazuju kako je takav oblik zbrinjavanja otpadom štetan za građane koji se nalaze u neposrednoj blizini spalionica.

– Spalionice će se morati sagraditi. Pitanje je društvene zajednice i lokalne samouprave na koji način će iskomunicirati i provesti kompletnu projektnu dokumentaciju i način financiranja. Dakle svaka jedinica lokalne zajednice će se naravno odreći nekih benefita, ali će zauzvrat dobiti neke druge benefite – nastavlja Šimatović.

Grad se po tom pitanju složio s državom, pa je sve izglednije, da će spalionica biti. Međutim to nije jedini problem oko uspostave kvalitetnog i učinkovitog nacionalnog plana gospodarenja otpadom. Problem se nalazi na terenu, jer niti Grad Zagreb, niti je državna vlast, omogućila građanima adekvatan broj zelenih otoka, provodobne informacije i upute gdje i kako razvrstavati i odlagati otpad. Više priče, manje rada, kao da je parola ove tematike.

– Tema gospodarenja otpadom je važna tema, jer je pitanje vezano uz higijenu s jedne strane, s druge strane to je potencijalno novo gospodarsko područje. Važna je samo politička volja kako bismo realizirali sve potrebne resurse. To nije upravljanje smećem, već upravljanje resursima. Tako da država mora omogućiti građanima sve potrebno da bismo svi počeli gospodartiti otpadom – ističe ministar Zmajlović.

Komu vjerovati prestalo je davno biti važno, jer na kraju odluka je uvijek u rukama onih koje smo na poslijetku sami izabrali. Nikada pojedinac ne može zastupati stavove apsolutne većine, ipak možda je moguće vjerovati da će krajnja odluka o planu gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj uzeti u obzir kvalitetu življenja većine građana.