Mobilna mamografija ponovno na zagrebačkim tržicama

 

Počeo je šesti krug mobilnih mamografskih pregleda na zagrebačkim tržnicama u organizaciji Sindikata trgovaca na tržnicama i otvorenom te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Rak dojke najčešći je oblik karcinoma kod žena počevši već od 30. godine života. Od ove zloćudne bolesti u Hrvatskoj oboli između 2 200 i 2 600 žena, a svaka treća oboljela umre. Kako bi se spriječio ovaj negativan trend svim zaposlenicama zagrebačkih tržnica starijim od 38 godina na usluzi već dugi niz godina stoji mobilna mamografija.

– Moram se malo pohvaliti jer prve godine kada smo počeli s ovim projektom imali smo 150 upita, a sada ih imamo oko 600. U idućih 11 dana obići ćemo četiri najveće tržnice u gradu, a u rujnu nastavljamo dalje. Računamo da ćemo ove godine obaviti oko 600 pregleda mobilne mamografije – naveo je Stjepan Kudelić, predsjednik Sindikata trgovaca na tržnicama i otvorenom.

Ova šesta po redu akcija mobilne mamografije na zagrebačkim tržnicama započela je na Trešnjevaškom placu. Hajrija Hota je samo jedna u nizu korisnica ove vrste pregleda dojki jer kako ističe za odlazak doktoru u bolnicu nema vremena.

– Ovo je odlično za nas žene koje radimo na tržnicama jer nemamo vremena. Od ove bolesti oboljeva sve veći broj žena. Već drugu godinu za redom idem i za sve pohvale su- ispričala nam je Hajrija Hota, prodavačica na Trešnjevačkom placu.

Nakon Trešnjevke mobilni mamograf seli se na Kvatrić, Dolac i Utrine, a nakon ljetne sezone kreće prema 6 manjih tržnica Grada Zagreba.