Nagrađeni najbolji literarni i likovni radovi na temu vatrogastva

Osnovnoškolcima, sa područja Zagrebačke županije, dodijeljene su nagrade za najbolje literarne i likovne radove na temu vatrogastva. Odlukom povjerenstva i internetskim glasovanjem proglašeno je ukupno devet pobjednika

O utjecaju vatrogasaca na djecu osnovnih škola najbolje govori činjenica da je na natječaj za najbolji likovni i literarni rad pristiglo 227 likovnih i 46 literarnih radova.

– Moram reći da se na natječaj prijavljuju učenici od I. do VIII. razreda i da gotovo nema škole koja nije dostavila barem jedan rad. Ono što se može iščitati iz tih radova je da su za djecu svi vatrogasci heroji. Mislim da je to izuzetno bitna spoznaja, da se ono što vatrogasci čine za sve nas, za Zagrebačku županiju ali i puno šire od toga, upravo se može kvalificirati na takav način – istaknuo je Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije.

Natječaj se organizira već četvrtu godinu zaredom, a desetak likovnih radova pristiglo je iz osnovnih škola djece sa posebnim potrebama.

– Ovakvi natječaji su od velike važnosti za promociju vatrogastva jer u sustav, likovnih i literarnih radova te djece ulaze svi, djedovi i bake, roditelji, mentori i škole. Dakle, edukacija od vrtića pa do kraja života svakog čovjeka, to je tu prisutno i mi smo zato ušli u ovakav program – dodao je Stjepan Ptiček, predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije.

Na natječaj, kojem je cilj popularizirati vatrogastvo na području Zagrebačke županije, ove se godine prijavilo duplo više natjecatelja nego prošle godine.

– Siguran sam da je taj broj, koji je iz godine u godinu sve veći, opet zasluga naše vatrogasne zajednice te da su mobilizirali što veći broj škola i da će to tako i biti i u budućnosti. Mi kao Županija stojimo uz naše vatrogasce. Oni su naš ponos i vjerujem da će i dalje ta suradnje biti na istoj ili još boljoj razini – zaključio je Kožić.