Poljoprivrednike na području Zagreba zahvatila elementarna nepogoda- mraz

Gradonačelnik Milan Bandić proglasio je elementarnu nepogodu, odnosno mraz, na prijedlog Povjerenstva Grada Zagreba za štetu od elementarnih nepogoda. Ako su i vaše poljoprivredne kulture oštećene, za naknadu štete prijaviti se možete do 12. svibnja, na lokacijama za poljoprivredu i šumarstvo, a obrasci za prijavu mogu se uzeti osobno ili skinuti s internetske stranice Grada Zagreba

Znatna šteta uzrokovana mrazom postala je noćna mora poljoprivrednika na području Grada Zagreba.

– Gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić proglasio je elementarnu nepogodu. Povjerenstvo,  sastavljeno od stručnjaka, našeg Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo izašlo je na teren i uvidjelo štetu, tako da postoje elementi za proglašenje elementarne nepogode svim korisnicima. Oni se mogu javiti našem Uredu za poljoprivredu i šumarstvo te će im se isplatiti novčana naknada, da im se barem malo ublaže nedaće koje su ih snašle zbog nepogode – istaknula je Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo.

Zbog godišnjeg doba u kojem se nalazimo, najviše su nastradale jagode, no ni ostale voćke nisu bile pošteđene.

Nije svaki nasad jednako pretrpio, a nema ni svatko jednaku količinu nasada, odnosno broj sadnica. Štetu će utvrditi Povjerenstvo, koje će izaći na teren, nakon što se naši poljoprivrednici prijave – dodao je Emil Tuk, pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo.

Nakon što Povjerenstvo utvrdi opseg štete, iz gradskog proračuna osigurana su financijska sredstva za isplatu poljoprivrednicima.

– Mi trenutno imamo oko 3,5 milijuna kuna u proračunu predviđenih za elementarne nepogode, no ako bude potrebe i ako bude toliko prijavljenih kandidata za koje se utvrdi da stvarno postoji materijalna štete na njihovim voćarskim i vinogradarskim nasadima, onda ćemo iz proračuna osigurati i ostatak – zaključila je Jozić.

Prošle je godine Grad Zagreb, jedini u Hrvatskoj, isplatio oko 3 milijuna kuna za štetu uzrokovanu mrazom, i to 78 prijavljenih koji su zadovoljavali uvjete. Ako vas je 22. i 23. travnja ove godine zahvatila elementarna nepogoda u obliku mraza, prijaviti se možete do 12. svibnja na adresi Avenija Dubrovnik 12/IV i u PU Sesvete, Trg Dragutina Domjanića 4.