MINUSIMA STIŽE KRAJ: Od idućeg tjedna očekuje nas zatopljenje i otapanje snijega

Iako su minusi, snijeg i led okovali gotovo cijelu Hrvatsku, čini se kako ekstremnim zimskim uvjetima ipak stiže kraj, ali samo privremeno.

– Ja ne bih rekao da je zimi došao kraj, ali ovom jednom kraćem hladnijem periodu svakako da danas dolazi kraj. Naime, jučer u 6 ujutro u Zagrebu je izmjereno minus 13 stupnjeva Celzijusa, a jutros je temperatura bila minus 7. Dakle ti minusi su se prepolovili, što znači da ipak dolazi nešto toplije vrijeme. Posljedica je to dotoka toplijeg zraka po visini. Takav sustav u kojem po visini dolazi vlažan i topliji zrak, a u prizemlju je još uvijek vrlo hladan, rezultira vrlo često ledenim kišama kojih je jutros već bilo po Gorskom Kotaru, Lici i nešto po Slavoniji. Zima će kalendarski trajati do kraja ožujka – istaknuo je meteorolog Nebojša Šubanović.

Prognostičari su još u studenom predviđali blagu zimu s kraćim zahlađenjima. No za konačnu ocjenu, još ćemo morati pričekati.

– Još je prerano da bismo dali nekakve konačne procjene o tome kakva je bila ova zima. Moglo bi se pokazati da je bila jedna od toplijih, ali ja bih ipak pričekao konačnu analizu – navodi Šubanović.

Zatopljenje koje donosi novi tjedan za posljedicu će imati i otapanje snijega što će se moći vidjeti na vodostaju rijeka. Tako će zagrebački snijeg povisiti vodostaj Save nizvodno od Siska, a povećanje vodostaja u Zagrebu bit će rezultat topljenja snijega u Sloveniji.