PROSVJED NA MARKOVOM TRGU: Zaštićeni najmoprimci negoduju zbog prijedloga izmjene i dopune Zakona o najmu

Zaštićeni najmoprimci okupili su se na prosvjedu na Markovom trgu, razlog njihova nezadovoljstva je prijedlog izmjene i dopune Zakona o najmu, a prema kojem bi skoro 4000 obitelji bilo deložirano

– Isključivo radi zakona izašla sam iz svog rodnog doma- uzvikivala je starija prosvjednica.

– Evo što sam doživjela sada, da me vlasnik stana ne ometa koliko me ometa država- dobacila je prosvjednica koja u spornom stanu živi 56 godina.

Ovo je samo neki od očajnih uzvika koji su se od ranog jutra mogli čuti ispred zgrade Hrvatskog sabora gdje se okupilo stotinjak osoba kako bi spriječili prijedlog izmjene i dopune Zakona o najmu koji je u prvom čitanju. Prosvjed je organizirao Hrvatski savez udruge stanara.

– Taj zakon bi nama donio ulicu, most i Savu. Gdje ćemo? Gdje će 3781 obitelj? To nije samo problem Zagreba, to je i problem Rijeke gdje imamo 300 obitelji, Splita gdje je 400 obitelji. U Dubrovniku je preko 100 obitelji- bijesna je Gordana Vojković, predsjednica Hrvatskog saveza udruge stanara- građana EU.

Zaštićeni najmoprimci tvrde kako su oni kroz godine ulagali u stanove, te traže pravo otkupa.

– Ne možete vi nečiju stečevinu koja se stjecala godinama, koja je imala svoje pravo ulaganja. Mi smo ulagali jer vlasnici nisu ništa ulagali. Nisu ulagali ni lipe! Ja sam išla mijenjati prozore radi energetske učinkovitosti, maltene da me nisu upucali. To je prestrašno. Mi tražimo otkup naših stanarskih prava, a vlasnike obeštetiti po tržišnoj vrijednosti- nadodaje Vojković.

A ukoliko Zakon i prođe, već su spremni na daljnje korake.

– Borimo se do suda u Luxembourgu- odlučni su prosvjednici.