Mamić se bogatio na carstvu gradskog novca

Autori: Sanjin Španović, FOTO: Jabuka TV 11/25/2015 10:13

Nije Zdravko Mamić (još uvijek) ostao sam. Uz njega su i dalje oni odani priljepci, no kliču mu, doduše sve manje, i slijepci očarani pustinjskom prašinom koju im je on uz svoje poltrone u medijima bacao s nekom lažnom pozlatom.

Par njih, gledajući u tog nepotističkog kleptomana kao nekakvu legendu, napalo me zbog mojih kritika i utemeljenih činjenica, jednakim žarom kao svih posljednjih godina u kojima sam o njemu pisao bez zadrške i s punom popratnih domena. Najčešće mi kažu da nije Mamić ukrao od njih kao ovi političari i da nas možeboljeti briga što je Mamić radio s klubom kada je u njega donosio lovu, i to milijune stvarajući te velike nogometne zvijezde.

Dobro je napisao Aleksandar Holiga, jedan od rijetkih autora kojeg cijenim kao istinskog novinara nikad se ne upoznavši s njim: Mamić nije obogatio Dinamo, Mamić se obogatio na njemu pokravši ga bez da je u njega uložio i lipu.

A obogatio se uz potporu našeg, javnog novca koji mu je slao njegov prijatelj Milan Bandić iz proračuna grada Zagreba.

Tom krađom je izravno utjecao i na nedosanjani san svakog Dinamovca o jakom Dinamu koji će igrati u Europi i na proljeće.

Pokušat ću to detaljno objasniti na financijskim pokazateljima kluba do 2009. godine. Zato što za period od 2006. do 2009. godine u posjedu imam detaljno financijsko izvješće kluba. Uz to za 2009. godinu imam i detaljno izvješće Dinama o trošenju novca iz proračuna grada Zagreba.

A u periodu od tih tri godine (2006. – 2009.) Mamiću je iz proračuna grada Zagreba sjelo čak 110 milijuna kuna. Da, 110 milijuna kuna! I u tom iznosu nisu uključeni sponzorski ugovori Dinama sa Zagrebačkimholdingom vrijedni dodatnih 7,5 milijuna kuna godišnje, dakle 30 milijuna kuna za četiri godine koliko je ugovor trajao ili 7 milijuna kuna godišnje koliko se dobivalo iz Turističke zajednice grada Zagreba.

Dakle, Dinamo je ukupno 20 posto svojih prihoda od 784 milijuna kuna koliko je sjelo na račun kluba u spomenute tri godine, uknjižio iz novca grada. Komotno se moglo od toga i prihoda od ulaznica tih godina živjeti u klubu. A tu nisam zbrojio sponzorske ugovore Dinama s HEP-om ili Croatia osiguranjem, dakle državnim tvrtkama i državnim novcem.

A gdje se onda kralo?

Od tih spomenutih 784 milijuna kuna u Dinamo je čak 358 milijuna kuna sjelo od transfera igrača, a tada su prodani Eduardo, Ćorluka, Modrić, Vukojević i još neki igrači.

I svi ti igrači, čiji su eto transferi danas pod istragom PN USKOK-a i Lalovčevim USKOK-om, prodani su pod egidom da je klub morao preživjeti.

Naravno, to je sve bila laž, jer samo u 2006. godini kada klub nije igrao niti u Europi, sa spomenutimModrićem, Ćorlukom, Vukojevićem, Duduom u momčadi godinu završila s plusom od 8,8 milijuna kuna.

Već iduće godine, 2007., pod krinkom preživljavanja Zdravko Mamić kreće s prodajom najboljih igrača, pa 2007. godine, između ostalih, prodaje Eduarda u Arsenal, a Ćorluku u Manchester City. Od transfera mu sjeda 73,3 milijuna kuna, a godinu 2007. završava u plusu od 140,5 milijuna kuna.

U 2008. godini klub ostaje bez Luke Modrića, Ognjena Vukojevića i još nekih igrača, a na račun Dinama od transfera sjeda čak 160,4 milijuna kluba.

Te godine klub bilježi knjigovodstveni plus od 86,2 milijuna kuna. Kapital kluba, odnosno vrijednost sa zadnjim danom te 2008. godine iznosi čak 200 milijuna kuna.

A onda dolazi 2009. godina koju klub završava u minusu od 36,3 milijuna kuna! U toj godini je na transfere Mamić potrošio 43,5 milijuna kuna, a sumnjam da će se netko sjetiti koga je to Mamić kupio. Recimo Dodo, Slepička, Sivonjić, Morales, Suarez i slični igrači za koje se danas sumnja da su bili paravan za pranje novca.

Dakle, u samo godinu dana Dinamo je izgubio 122,5 milijuna kuna!

I dok se to događalo znate li što je govorio Mamić? Da je – pun k’o brod. Sjećate se sigurno te izjave koje je dao u Otvorenom. Samouvjereno je lagao tada Mamić, kako bi on sam rekao, ovaj napaćeni narod.

A od tog naroda je samo u toj 2009. godini iz proračuna uprihodio 37 milijuna kuna. I sada mi netko kaže da Mamić nije ukrao ništa od nas građana? Ili da on stvarao Dinamo i stvarao novac u njemu pa što onda ako je nešto spremio u svoj, čini se i ispod koljena duboki džep.

A lako je to mogao kad su i on i Dinamo komotno živjeli od proračuna.

Većinu, više od 10 milijuna kuna je dobio na račun održavanja stadiona, onog istog derutnog Maksimira kojeg se svaki pravi purger srami. A na tom Maksimiru gledali smo vrhunski sport? Isprike, vrhunske poraze i razočaranja u Europi.

To smo svi mi i te 2009. godine platili. Tada je Dinamu iz proračuna (to nije proračun Milana Bandića, to je proračun grada Zagreba!) “za poticanje vrhunskog sporta doznačeno 7.124.149,15 kuna.

Taj iznos je potrošen na pripreme i organiziranje međunarodnih utakmica. Čak 2.393.540 kuna Dinamo je potrošio na organizaciju domaćih utakmica u Ligi prva i Ligi Uefe. Te je godine Dinamo odigrao 12 međunarodnih natjecateljskih utakmica, od kojih je zabilježio četiri pobjede, dva remija i šest poraza.

Otprilike isti iznos je i za luksuzne pripreme kluba, pa smo na pripreme u Međugorju i u Turskoj u hotelima od pet zvjezdica dali 2,4 milijuna kuna gradskog novca.

Osim toga, građani su Dinamu platili troškove karantene od gotovo pola milijuna kuna, točnije 455.790,23 kuna.

Sve te godine Dinamo je dobivao nepoznati novac iz grada, ali sigurno milijunski i za omladinski pogon u kojem su stvoreni Kovačić, Halilović, Brozović i ostali igrači koji se idućih godina prodavali, a novci od transfera sumnjivo raspodijelili.

Dakle, Dinamo i Mamić su luksuzno živjeli 2009. godine samo od novca poreznih obveznika, a istodobno napravili stotinu milijuna kuna minusa u Dinamu.

Ako je vjerovati istragama USKOK-a, taj minus je većinom isisan raznim sumnjivim transakcijama u off shore kompanije na račune u Hong Kong, London ili Dubai.

I dalje mislite da je on nešto stvorio? Ovi podaci pokazuju da je sve stvoreno novcem poreznih obveznika i da je kao takvo moglo biti financijski održivo.

I dalje mislite da on nije ništa ukrao od nas? Kako kad svi ovi podaci pokazuju da se na nama Mamić obogatio umjesto da se novac trošio na ulaganje u Dinamo i stvaranje velike europske momčadi koja će nas veseliti i činiti ponosnim.

A danas nas sve oko Dinama čini tužnim i osramoćenim. To je svima nama Zdravko dao. Našim novcem.