Godinu dana trajala je obnova Kule nad Kamenitim vratima

Autor: Ana Stilinović, FOTO: Ana Stilinović 11/25/2015 10:18

Obnovljen je jedan od najprepoznatljivijih spomenika starog Zagreba. Nakon godinu dana, napokon su dovršeni radovi Kule nad Kamenitim vratima, što ne bi bilo moguće bez pomoći Grada koji je osigurao 4 milijuna kuna iz Gradskog proračuna. Obnova je uključivala generalnu rekonstrukciju krova, fasade, interijera i instalacija.

– Sretan sam i ponosan što smo obnovili kulu. Hvala svima koji su u tome sudjelovali, a posebno zahvaljujem svim našim sugrađanima jer da nema njih, mi to ne bi napravili – rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Ovo je ujedno bila i proslava 110. obljetnice osnutka i 25. obljetnice ponovnog aktivnog djelovanja Družbe Braća hrvatskoga zmaja, koji su utemeljeni kao kulturno društvo čije je djelovanje usmjereno očuvanju hrvatske povijesne i kulturne baštine.

– Udruga koja okuplja šaroliko društvo, a kroz desetljeća je okupljala hrvatsku intelektualnu elitu s ciljem očuvanja i promicanja hrvatske povijesne i kulturne baštine s geslom da se ne zaboravi – rekla je zamjenica velikog meštra Družbe hrvatskoj zmaja Dragica Krpan.

I sam gradonačelnik ponosni je član ove Družbe.

– Lijepo je biti ovdje među zmajskom braćom. To su plemeniti ljudi koji imaju jednu jedinu misao, a to je da daju sve za dobrobit i prosperitet, kako svoj, tako i svog naroda – istaknuo je Bandić.

Kroz desetljeća su podigli brojne spomenike diljem Lijepe naše, a kako kažu iz Družbe, namjeravaju to i dalje raditi.