Sarajevo uči od Zagreba kako osnovati Holding

Autor: Tihana Rilak Urošević, FOTO: Zvonimira Ivanišević / Zagrebancija 11/23/2015 19:49

Na sastanku delegacije Kantona Sarajevo s gradonačelnikom Milanom Bandićem, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković pohvalio je model Zagrebačkog holdinga radi efikasnog rješavanja mnogih problema s kojima su se susreli. Gradu Sarajevu u planu je početkom godine osnovati Holding prema modelu Zagrebačkog holdinga.

– Vjerojatno smo na putu da integriramo veliki broj komunalnih poduzeća koji kod nas postoje s velikim brojem direktora i menadžera, skupom administracijom te velikim procesom javnih nabavki. Dakle, nemamo baš kvalitetnu kontrolu novca i drugih tokova te se nadamo da ćemo po uzoru na Zagrebački holding uspostaviti Holding i u Sarajevu zato što vidimo da je ovaj model efikasan i moguće primjenjiv i kod nas ­- izjavio je Elmedin Konaković.

Zagrebački holding svojim znanjem i iskustvom planira pomoći Sarajevu kako se problemi s kojima su se oni susreli ne bi ponovili prilikom osnivanja Holdinga u Sarajevu.

– Ovo je zapravo prvi sastanak na ovu temu. Grad Zagreb je osnovao Zagrebački holding prije točno deset godina, a Sarajevo ima to priliku tek sada. Naše će desetogodišnje iskustvo njima sigurno puno značiti ­- smatra Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga.

Na sastanku se razgovaralo i o komunalnim pitanjima, pitanjima gradskog prijevoza i parkinga. Veliki su problem i psi lutalice u Sarajevu kojeg bi također pokušali riješiti po uzoru na sistem koji je napravio Grad Zagreb.

– Možda je čak razlog za naš dolazak bio inicijativa naših prijatelja iz jedne nevladine organizacije koja se bavi zaštitom životinja i našim zajedničkim poslovima koji će rezultirati sistemskim rješenjem zbrinjavanja pasa lutalica. Zagrebački sistem puno bolje funkcionira, nego u drugim europskim metropolama. To je jedan od prioriteta našeg dolaska ovdje ­- poručio je premijer Kantona Sarajevo.

– Već smo dobili nagovještaj gradonačelnika Bandića da će početkom prosinca biti sa svojim suradnicima u Sarajevu. On je tamo uvijek vrlo rado viđen gost i dočekat ćemo njega i njegove suradnike na isti način kako smo mi dočekani u Zagrebu ­- zaključio je Konaković.