Još danas traje javni natječaj za obnovu 5000 fasada u Zagrebu

U Ulici Vladimira Vidrića krenut će obnova fasada na zgradama koje Zagrepčani popularno nazivaju limenkama. Riječ je stambenim objektima izgrađenim nakon poplave koja je zadesila Zagreb 1964. godine. Vijek trajanja takvih zgrada je 40 godina, a stanari Vidrićeve 44 zgradu su do sada obnavljali o svom trošku.

– Nažalost prošlo je 50 godina, a one su i dalje ovdje i te stare ljepotice treba umiti. Kada smo razgovarali o obnovi zagrebačkih pročelja, onda smo prije svega vodili računa o ovima ovdje na Peščenici, u Folnegovićevom naselju i Zapruđu. To su mjesta gdje je najviše limenki koje imaju svoj vijek trajanja – istaknuo je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreb.

Grad Zagreb će u obnove fasada uložiti 3 milijarde kuna, a projekt će trajati 8 do 12 godina.

– Nećemo prestati sa pozivom dok ne dođemo do 5000 objekata. Zaposlit ćemo 10 do 12 tisuća građevinskih operativaca godišnje, a negdje do jeseni kanimo u Zagrebu staviti 1000 fasada na pročelja naših kuća. Kada to napravimo, bit ćemo najljepša i najuređenija europska metropola – navodi Bandić.

Grad će stanarima platiti 80%, a preostalih 20% troškova će financirati sami.

– Prijavili smo se kada je natječaj došao i sada su nam javili da bi to prošlo. Stanari i vlasnici se već godinama pitaju kada će se fasada riješiti, ali zbog nedovoljno novaca u samoj blagajni zgrade nikako. Sada se nadamo da će to subvencioniranje i potpora pomoći, naravno trebat ćemo još za ostali iznos dizati kredit – ističe Josip Bota, predstavnik stanara u ulici Vladimira Vidrića 40-46.

Na natječaj za obnovu fasada se stignete prijaviti još danas do ponoći mailom ili poštom. Više informacija možete pronaći na stranicama Grada Zagreba.