Na Jakuševac svake godine bacimo jednu Sljemensku žičaru vrijednih sirovina

Materijali, dokumenti i uredbe koje su gradski zastupnici dobili za nadolazeću tematsku sjednicu, tvrde iz lijevog bloka, samo je lista isprika Grada Zagreba, zašto još uvijek nema sustav održivog gospodarenja otpadom

Zagreb deset godina kasni sa sustavom održivog gospodarenja otpadom, poručeno je na konferenciji za medije skupštinskih zastupnika lijevog bloka, a uoči tematske sjednice Gradske skupštine upravo na temu gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu.

– Zagreb je, treba podsjetiti, zadnji glavni grad u Europi po odvojenom prikupljanju otpada dok je susjedna Ljubljana prva. Postavlja se logično pitanje kako to Ljubljana može, a Zagreb ne može – pitao se gradski zastupnik Tomislav Tomašević.

Zagreb na Jakuševac godišnje baci vrijednih sirovina u vrijednosti jedne Sljemenske žičare, odnosno 150 milijuna kuna, napominje Tomašević i dodaje kako građani dosada nisu ni infrastrukturno, a ni novčano bili simulirani za odvojeno prikupljanje otpada.

– Nas zanima da se s građanima radi edukacija kako bi razumjeli zašto je važno da manje proizvodimo otpada koji ne može biti iskoristiv – istaknula je gradska zastupnica Nove ljevice Rada Borić.

Postojeći zeleni otoci, navode iz lijevog bloka nisu poslužili svrsi, zato predlažu sljedeće rješenje.

– Ono za što se mi zalažemo je takozvani sustav tri kante, u jednoj kanti bi bili suhi reciklanti, druga kanta za kuhinjski otpad, a treća za komunalni mješoviti otpad. Uredba dopušta mogućnost naplate kuhinjskog otpada, ali se mi zalažemo da odvoz kuhinjskog otpada bude besplatan, jedino bi se trebao naplaćivati odvoz komunalnog otpada i to prema količini – dodao je gradski zastupnik Svibor Jančić.

Osim sustava tri kante, potrebno je raditi i na kompostanama.

– Ono što bi u Zagrebu trebalo napraviti je jedna veća kompostana, a postojeća kompostana na Jakuševcu se treba natkriti kako bi se mogla raditi proizvodnja plina i smanjiti smrad što je trenutno veliki problem – zaključio je konferenciju gradski zastupnik Radničke fronte Mate Kapović.

Zelena lista je također održala press konferenciju na kojoj je istaknula da se zalaže za kompromis svih političkih aktera po ovom pitanju, i predložila svoje rješenje.

– Mi predlažemo da se uvede ekološka kartica koja bi bila motivator građana, da osim ekološke savjesti postoje i financijski aspekti odvojenog prikupljanja otpada gdje će oni vidjeti svoju konkretnu korist. Nju bi zadužilo svako domaćinstvo, teretilo bi ih se za određeni iznos novaca, koji bi se umanjivao za predani otpad na zelenim otocima – izjavio je Nenad Matić, zastupnik Zelene liste.

Nenad Matić napomenuo je kako je ovaj prijedlog podložan novim idejama i izmjenama. Materijali, dokumenti i uredbe koje su gradski zastupnici dobili za nadolazeću tematsku sjednicu, tvrde iz lijevog bloka, samo je lista isprika Grada Zagreba, zašto još uvijek nema sustav održivog gospodarenja otpadom. Prijenos tematske sjednice pratite u programu Jabuke TV u ponedjeljak od 10 sati ujutro.