Zimska služba Zagrebačke županije spremna za nadolazeću zimu

Zimska služba Zagrebačke županije spremna je za provođenje programa radova održavanja županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije za što je osigurano 14,2 milijuna kuna

Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije organizira provođenje zimske službe na 1277 km županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije raspoređenih u III. i IV. razinu prednosti u razdoblju od 15. studenoga ove godine do 15. travnja 2018. za što je osigurano 28 vozila s ralicama i posipačima, jedna freza za snijeg te pet tisuća tona soli i 5000mᶟ sipine.

Prema riječima ravnatelja ŽUC-a Zdenka Majzeca radove zimskog održavanja izvode Županijske ceste Zagrebačke županije d.o.o. i to putem stožera zimske službe kroz sedam mjesta pripravnosti (Goričica, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Okuje, Samobor, Vrbovec, Zaprešić). Na području Zagrebačke županije nalazi se i 347 km državnih cesta (I. i II. razina prednosti), a Zoran Kordić iz Hrvatskih cesta kazao je kako je za njihovo održavanje osigurano 5000 tona soli te 1500 m³ sipine.

Ceste III. razine prednosti su uglavnom županijske ceste te lokalne ceste većeg prometno-ekonomskog značaja s autobusnim linijama, prilazi željezničkim postajama i važnijim industrijskim i turističkim centrima, a prohodnost mora biti osigurana od 5.00 do 20.00 sati. Kod prosječnog intenziteta sniježenja potrebno je osigurati prohodnost s mogućim zastojima od dva sata između 20.00 i 5.00 sati.

Ceste IV. razine prednosti su neke županijske ceste manjeg prometno-ekonomskog značenja kao i sve lokalne ceste koje nisu u III. razini prednosti, a njihova se prohodnost mora osigurati od 7.00 do 20.00 sati, a kod prosječnog intenziteta sniježenja potrebno je osigurati prohodnost s mogućim kraćim zastojima od 20.00 do 7.00 sati.

– Zimska služba zahvaljujući svojoj opremljenosti i iskustvu djelatnika spremna je na izvršenje 100-postotnog standarda, no dio odgovornosti snose i sami vozači koji su dužni imati adekvatnu zimsku opremu i prilagoditi brzinu vožnje uvjetima na cesti – istaknuo je Majzec.

Spremnost zimske službe potvrdio je u ime izvođača radova direktor Županijskih cesta Zagrebačke županije Jurica Krleža koji je naglasio da je oprema provjerena i spremna, sol i sipina osigurani, a zimska signalizacija postavljena na državnim, županijskim i lokalnim cestama.

– Ukupno raspolažemo s 54 vozila, odnosno jedno vozilo pokriva otprilike 30 kilometara ceste što je također pokazatelj jednog visokog standarda opremljenosti – rekao je Krleža.

Ovom prigodom župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić posebno se osvrnuo na stanje lokalnih i županijskih cesta koje su sanirane sredstvima kredita.

– Budući da sredstva kojima raspolaže ŽUC, a to je prvenstveno godišnja naknada za ceste koja se plaća pri registraciji vozila, nisu bila dostatna za kvalitetno održavanje cesta, odlučili smo 2016. godine podići kredit u iznosu od 50 milijuna kuna za sanaciju i obnovu cesta na području županije. Radovi na sanaciji i obnovi odvijali su se tijekom prošle i ove godine, a sredstvima kredita i vlastitim sredstvima ŽUC-a uspjeli smo obnoviti ukupno 170 kilometara cesta čija je vrijednost radova 75 milijuna kuna. Gotovo svi radovi su izvedeni, preostalo je sanirati još 20 kilometara cesta u vrijednosti osam milijuna kuna – rekao je Kožić apelirajući pritom još jednom na Vladu RH i resorna ministarstva da napokon krenu rješavati problematiku nedostatnih temeljnih prihoda ŽUC-eva u svim županijama RH.