Horvatinčić je u krivu, balkon u Ilici je legalan

Ivan Božičević sa svog balkona na prvom katu zgrade pokazuje zid shopping centra koji će narasti još pet katova iznad njegova stana

Autor: 9/16/2010 9:53

Radmila Bonifačić, odvjetnica obitelji Božičević, navodi kako je nabavila dokaze koji potvrđuju kako je balkon u Ilici 11 izgrađen kada i sama zgrada 1912. te da nema govora o tome da je on napravljen naknadno i to bez potrebnih dozvola.

-.-Patrik Maček/PIXSELL-.-Tomislav Horvatinčić je optužio Božičeviće da su nezakonito izgradili balkonPodsjetimo, krajem srpnja iz HOTO grupe u medijske redakcije je poslan e-mail u kojem se navodi da sporni balkon ”nije evidentiran u katastarskim operatima grada Zagreba prije 15. veljače 1968. godine, a usto se nalazi i na međi s česticom na kojoj se gradi Stambeno-poslovna građevina Cvjetni”.

Zid Horvatinčićeve zgrade zatvorio prozore stanara južnog dijela zgrade Ilice 11

Ovaj e-mail je bio svojevrsni odgovor HOTO grupe stanarima koji su se žalili da zid Horvatinčićeve zgrade prolazi pored njihovih prolaza zbog čega više nemaju dnevnog svjetla i zraka.

Bonifačić je pokazala ugovore iz 1960. o najmu tog stana u kojem se vidi da spomenuti balkon postoji. Tada je sklopljen ugovor o korištenju tog stana, a iznos najamnine je određen prema broju prostorija. Među prostorijama koje se nalaze na popisu je i balkon. Sličan dopis je sastavljen pet godina kasnije kada je napravljen ponovni zapisnik za utvrđivanje vrijednosti stana.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Prilikom procjene vrijednosti stana u kojem danas živi Ivan Božičević na popisu prostorija se nalazi i balkonU tom zapisniku se navode sve prostorije stana i njihova kvadratura. Tako su na popisu tri spavaće sobe, kuhinja, kupaonica, smočnica, zahod, predsoblje i hodnik. U posebnoj tabeli gdje se opisuju drugi detalji stana kako bi se mogla utvrditi njegova vrijednost navedeno je da postoji balkon.

Bonifačić: Balkon je izgrađen sa zgradom

Na pitanje kako objašnjava činjenicu da balkon nije evidentiran u katastru, Bonifačić odgovara da je to vrlo čudna činjenica, no da ne želi spekulirati kako je do toga došlo. Ističe da je balkon izgrađen s ostatkom zgrade, a to je bilo 1912.

– Vještačenjem se može ustvrditi je li balkon napravljen s ostatkom zgrade ili je sazidan naknadno – napomenula je Bonifačić.

Prema lokacijskoj dozvoli Horvatinčićeva zgrada je morala biti udaljena barem tri metra od međe

No napominje da i bez obzira na balkon, Horvatinčić nije smio ondje napraviti zid svoje zgrade. Naime, prema lokacijskoj dozvoli koju je u ožujku 2009. izdao Gradski ured za prostorno uređenje, graditeljstvo i izgradnju grada u točki tri se navodi kako gabariti nove zgrade iznad prve etaže moraju ne smiju zatvarati postojeće svjetlarnike i moraju biti udaljeni od međe minimalno tri metra.