FOTO: `Ususret ZFF-u` već počeo u Kinu Europa

Autor: 9/16/2010 10:38

Iako nas do početka Zagreb Film Festivala dijeli nešto više od mjesec dana, pripreme za festival su u punom jeku, a u kinu Europa već se prikazuje program ‘Ususret ZFF-u’.

-.--.-Osmo izdanje najvećeg zagrebačkog filmskog festivala održat će se od 17. do 23. listopada, a umjesto u SC-u, program će se moći pratiti na više lokacija u gradu – u kinima Europa, Tuškanac i Dokukinu Croatia te u Plesnom centru koji će za potrebe festivala na tjedan dana postati atraktivna kino-dvorana. Dio programa rezerviran je i za dvoranu Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti u Novom Zagrebu – prelazeći Savu po prvi put, ZFF se doslovno širi Zagrebom. U sedam programa složeno je 80-ak filmova, a za Zlatna kolica bori se 45 filmova u glavnom programu.

U glavnom programu je i novi film Xaviera Dolana, prošlogodišnjeg pobjednika ZFF-a, ‘Izmišljene ljubavi’ (‘Heartbeats’) o prijateljima u ljubavnom trokutu, a ‘Tilva Roš’ mladog Nikole Ležaića priča je o prijateljstvu na drugačiji način: u srpskom gradu Boru lokalni skejteri – naturščici koji igraju sami sebe – provode posljednje zajedničko ljeto prije odlaska na faks. Spletom okolnosti njihovo je prijateljstvo stavljeno na kušnju…

Gerard Depardieu u francuskom filmu ‘Mamut’

-.--.-Popratni programi puni su različitih filmskih delicija: ‘Moj prvi film’ prikazat će debitantske radove njemačkih redatelja: ‘Ubojitu Mariju'(‘Die tödliche Maria’) Toma Tykwera (poznatog po kultnom filmu ‘Trči, Lola, trči’) te ‘Kratko i bezbolno’ (‘Short Sharp Shock’) Fatiha Akina. U hitovima europskih kinematografija, Velikih 5, gledat ćemo i Gerarda Depardieua u francuskom filmu ‘Mamut’ (‘Mammuth’), a obiteljsku priču u čijoj pozadini stoje sedamdesete i izbori za Miss na talijanskoj obali donosi talijanski film ‘Najljepša’ (‘La prima cosa bella’).

Novi program ‘Strano, a naše’ prikazuje filmove inozemnih produkcija u kojima glume naši glumci Marija Škaričić (‘Shahada’) i Bojan Navojec (‘Deliver Us From Evil’), a za djecu je i ove godine spreman program Vip Bibijada, koji će, osim u kinu Europa, imati besplatne reprizne projekcije za djecu i roditelje u Muzeju suvremene umjetnosti.

Generalni je sponzor festivala Vipnet, a financijski ga podržavaju Ured za kulturu Grada Zagreba, Hrvatski audiovizualni centar i MEDIA program.

>>>NAJAVU OSMOG ZAGREBAČKOG FILMSKOG FESTIVALA POGLEDAJTE U FOTOGALERIJI<<<