Glavna tema Tjedna mozga – umjetna inteligencija

Svjetski poznata kampanja Brain Awareness Week, svake se godine održava trećeg tjedna u ožujku. Tako se i diljem Hrvatske održavaju simpoziji i radionice kojima je cilj upoznati širu javnost sa značenjem istraživanja mozga u 21. stoljeću

Kako bi što bolje razumjeli moždane funkcije, novitete u liječenju duševnih i neuroloških bolesti te nova svjetska istraživanja koja se bave radom mozga, neuroznanstvenici su pripremili niz aktivnosti za sve zainteresirane, a najveću pažnju ove godine, s razlogom su posvetili onim najmlađima.

– Posebno nas brinu djeca jer se njihova ličnost i njihove spoznajne mogućnosti tijekom prvih godina života formiraju i tako određuju onda njihov budući život. Za vrijeme Tjedna mozga oko tisuću djeca nas posjeti, a naši asistenti i studenti im tumače sve što ih zanima. Crtaju neuronske mreže, razmišljaju, te im se to čini vrlo zanimljivo jer shvate da sve što oni rade da to zapravo radi njihov mozak – izjavio je Ivica Kostović, predsjednik Hrvatskog društva za neuroznanost.

Ovogodišnja glavna tema znanstvenih predavanja i stručnih simpozija diljem Hrvatske jest umjetna inteligencija.

– Zato što se pokušava kopirati ljudski mozak koji je i savršen i nesavršen. Savršen je jer je sto milijardi neurona u trodimenzionalnom rasporedu, rade funkcije kojima se divimo, od kreativnosti do empatija, ljubavi i svega onoga što čini čovjeka čovjekom. S druge strane, umjetna inteligencija, kad bi i kopirala cijeli mozak, onda je nepredvidivo hoće li to utjecati na čovjeka novog doba – dodao je Kostović.

Tehnološkim dodacima u medicini, mijenjamo i čovjeka, pa se znanstvenici često pitaju što se može predvidjeti iz tog eksplozivnog razvitka te postoje li etički problemi poput privatnosti, dostupnosti i ravnopravnosti.

– Potpuno smo svjesni činjenice koliko je mozak bitan i da se velik dio bolesti generira iz područja središnjeg i perifernog živčanog sustava, da su velika financijska izdvajanja na svjetskoj razini i da je civiliziran čovjek izložen upravo bolestima središnjeg živčanog sustava od kojih je velik broj još do danas i nepoznatog uzroka, ali i terapije – objasnio je Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo.

Nove znanstvene spoznaje su od ključne važnosti jer je upravo znanost ta koja treba dati smjernice i postaviti se kad su u pitanju školovanje mladih osoba i njihov razvoj. Tjedan mozga u Zagrebu trajat će od 12. do 18. ožujka.