DOMINIK ETLINGER: “SDP će biti jaka stranka koja će vlastitog kandidata birati na terenu, a ne u Praškoj ili na Iblerovom trgu”

Kao jedan od pretendenata za fotelju Davora Bernardića u Praškoj ulici spominje se Rajko Ostojić, a navodno o tome razmišlja i Bojan Glavašević koji se danas pojavio u prostoru Kulturnog centra Ledana na predstavljanju Etlingerove kandidature

Dominik Etlinger, Foto: Sarah Srdar Žiljak

Nakon lokalnih izbora, na koje po prvi puta SDP, nekoć najjača stranka u Zagrebu, nije izašla sa svojim kandidatom, već su odlučili podržati Anku Mrak – Taritaš, vrijeme je za unutarstranačke izbore. Svoju je kandidaturu prvi objavio Dominik Etlinger, dosadašnji tajnik zagrebačke organizacije.

– SDP će biti jaka stranka. Kandidata za gradonačelnika moramo izabrati minimalno dvije godine prije izbora, ali ne na Iblerovom trgu, čak ni u Praškoj, već na terenu. Izgubili smo izbore na svim razinama. Lutali smo i oklijevali da bi na kraju podržali dobru i kvalitetnu osobu, ali koja nije socijaldemokratkinja – rekao je Dominik Etlinger koji je u prošlom sazivu bio jedan od najaktivnijih zastupnika. Za to je “nagrađen” 23., odnosno neulaznim mjestom na listi za Gradsku skupštinu.

– Meni je to pokazalo da moramo riješiti veliki problem, a to je nepostojanje kriterija prilikom slaganja lista za Gradsku skupština, ali i vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora – komentira Etlinger.

– S 12 zastupnika u prošlom sazivu, spali smo na osam i sada smo još jednu osobu “poklonili” stranci u nestajanju. SDP više nikada neće biti utočište za stranke u nestajanju – dodaje.

“Bernardić mora zadržati neutralnost, ali smo se čuli”

Službeno se ne zna tko će Etlingeru biti protukandidati. Kao jedan od pretendenata za fotelju Davora Bernardića u Praškoj ulici spominje se Rajko Ostojić, a navodno o tome razmišlja i Bojan Glavašević koji se danas pojavio u prostoru Kulturnog centra Ledana na predstavljanju Etlingerove kandidature.

– Davoru Bernardiću sam rekao da ću se kandidirati za predsjednika Gradske organizacije. On mora zadržati neutralnost kako bi mogao surađivati s predsjednikom najveće lokalne organizacije – kaže Etlinger.

SDP imao je vlast u gotovo svim gradskim četvrtima do 2013. godine, do posljednjih izbora u njih osam, a sada samo u dvije. Iako bi možda ta brojka bila veća da se koaliralo sa Strankom rada i solidarnosti, to je zabranilo predsjedništvo zagrebačkog SDP-a koje je odlučilo kako se u krojenje vlasti može ići sa svima, osim s Bandićevcima i HDZ-om.

“Ne isplati se biti tamo gdje svi imaju isto mišljenje”

– U SDP-u moramo imati drugačiji pristup ljudima. Mnogi su neopravdano zaobiđeni u procesu selekcije, mnogi talenti nisu uspjeli dobiti priliku koju zaslužuju. Danas ovdje osjećam nešto što u SDP-u dugo nisam osjetio – zajedništvo. Čvrsto vjerujem da možemo i moramo drugačije pristupati ljudima i imati drugačije, odnosno ispravne vrijednosti. Moramo biti iskreni, otvoreni i uključivi. Tamo gdje svi imaju isto mišljenje ne isplati se biti – završava Etlinger.

Na Etlingerovoj objavi kandidature pojavili su se brojni SDP-ovci: Ivan Račan, Bojan Glavašević, Marko Melčić, Tin Pažur, Dragan Korolija Marinić, Dijana Pavičić Haniš, Branko Kolarić, Tomislav Koledić, Elvis Mehičić,…

Dominik Etlinger najavljuje kandidaturu za predsjednika zagrebačkog SDP-a

Objavljuje ZAGI – Zagrebački gradski informator u Subota, 1. srpnja 2017.