DEBATNA RADIONICA: ‘Vršnjačko nasilje i mentalno zdravlje mladih’

Nasilje među vršnjacima ostavlja brojne posljedice, od depresivnost, niskog samopouzdanja pa i bolesti te je svakako potrebno djecu učiti važnosti kvalitetnih odnosa u međusobnoj komunikaciji

Gradski ured za zdravstvo u Drvodjeljskoj školi Grada Zagreba organizirao je debatnu radionicu pod nazivom ‘Vršnjačko nasilje i mentalno zdravlje mladih’. Cilj same radionice je provođenje aktivnosti prevencije vršnjačkog nasilja i mentalnog zdravlja mladih.

– Nasilje se danas odvija i putem društvenih mreža,  putem facebooka,  instagrama i zapravo dijete od toga više ne može pobjeći. Dijete koje je doživjelo jedno vršnjačko nasilje, trag o tome ostaje cijelo vrijeme na Internetu. Publika nije petero djece na hodniku u školi, nego tisuće i tisuće njih što dodatno utječe na traumatski efekt samog nasilja na dijete – poručila je psihologinja u Poliklinici za zaštitu djece i mladih grada Zagreba, Ella Selak Bagarić.

Djecu o nasilju trebalo bi krenuti podučavati od vrtićke dobi, kada kreće razvijati svoje socijalne vještine.

– Djeca danas čine ono što im je društvo ponudilo kao vrijednosti. Dakle ako mi djecu ne naučimo da je upravo ono što trebaju napraviti kada dođe do sukoba, a to je stati, prekinuti nasilje, djelovati, makar oni nisu žrtva ili počinitelj, to je naš propust, to znači da smo mi kao odrasli podbacili u odgoju djece. Zato je bitno da se, ne jednom kada se dogodi nasilje, nego svaki dan s djecom i u školama i u vrtićima i kod kuće razgovarati o nasilju i o tome što umjesto toga mogu učiniti, na koji način ga mogu spriječiti – istaknula je Bagarić.

Nasilje među vršnjacima ostavlja brojne posljedice, od depresivnost, niskog samopouzdanja pa i bolesti te je svakako potrebno djecu učiti važnosti kvalitetnih odnosa u međusobnoj komunikaciji.