Prelistajte američke novine i knjige na čitaču

Autor:: Tanja Molvarec 5/16/2012 10:18

Američki kutak Knjižnice Bogdana Ogrizovića, osim svjetski poznatih naslova koji se kriju na policama, nudi i mogućnost besplatnog čitanja američkih novina, časopisa i knjiga na sve popularnijem elektroničkom čitaču knjiga.

– Cilj nam je približiti nove tehnologije našim korisnicima. Svi naslovi su na engleskom jeziku, a provodimo i radionice kako bi naše volonterke pojasnile svim zainteresiranim kako se čitač koristi. On je vrlo jednostavan, praktičan, a u njemu možete pronaći najpoznatije naslove svjetske klasike kao što su Jane Eyre, Robinson Crusoe – kazala nam je Marina Lončar, knjižničarka i voditeljica Američkog kutka.

Na čitaču se može naći više od 60 naslova klasika svjetske književnosti, a riječ je o knjigama za djecu i odrasle kojima je isteklo autorsko pravo. Svaki put kada uključite čitač, na ekranu se pojavi slika poznatog književnika i čitanje može početi jednostavnim pritiskom na tipku.

– Čitač  je napravljen tako da najviše nalikuje knjizi. Nje kao računalo da kada čitate vam se oči umaraju. Namjenjen je dugotrajnom čitanju. Ako pak tijekom čitanja na čitaču poželite malo sklopiti oči, samo je dovoljno prebaciti na audio knjigu i ugodan glas vam čita omiljeni roman – kazala je Lončar. Na ovaj se način i uči i savladava engleski jezik.

Iako će neki reći da ništa ne može zamijeniti miris knjige i njenih stranica, moderna tehnologija nesumnjivo postaje sve popularnija pa u Knjižnici Bogdana Ogrizovića nastoje držati korak s vremenom.

Na čitaču se mogu pročitati i najnovji članci iz poznatih američkih novina kao što su Chicago Tribune ili Los Angeles Times. Čitač mogu tijekom cijelog radnog dana besplatno koristiti, ne samo članovi Knjižnice grada Zagreba, već svi zainteresirani građani koji žele upoznati drugu stranu knjiga i novina. Samo je dovoljno ponijeti osobnu iskazicu u slučaju da niste član knjižnice.