44 amandmana na Bandićev Proračun

Ne slažu se svi gradski zastupnici gdje se treba rezati, stoga su na gradski proračun uputili čak 44 amandmana

U četvrtak, 21. prosinca pred gradske zastupnike dolazi na drugo čitanje Proračun Grada Zagreba težak preko 7,5 milijardi kuna, s proračunskim korisnicima preko 9,3 milijarde kuna.

Stabilizacijski je to Proračun, tvrde iz Grada, pa su se na nekim mjestima morale dogoditi određene uštede.

Ne slažu se svi gradski zastupnici gdje se treba rezati, stoga su na gradski proračun uputili čak 44 amandmana.

Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine

HDZ je i prethodni Proračun uvjetovao amandmanima, koji su tijekom godine ostvarili nezavidnu realizaciju. Kazimir Ilijaš, HDZ-ov zastupnik podnio je sedam amandmana. Prvi, odnosno amandman svih amandmana su imovinsko-pravni odnosi u produžetku Branimirove- kako bi se konačno moglo pristupiti gradnji produžetka Branimirove i tako rasteretilo promet, kao jedan od ključnih problema grada Zagreba. Tražit će HDZ ove godine i gradnju dva vrtića u Novom Zagrebu- zapad, u Svetoj Klari i Brezovici. Kao i prethodne godine tražit će rekonstrukciju Doma zdravlja u Španskom, povećanje sredstva u javnim potrebama u sportu Grada Zagreba. Tražit će se i određeni iznos za Hrvatsko katoličko sveučilište kako bi se opremilo. Dubravka Brezak Stamač amandmanom će tražiti da se osigura novac za projektu dokumentaciju za izgradnju čuvaonice muzejske građe. Sveukupno, HDZ-ovi amandmani koštat će Milana Bandića 98 milijuna kuna, a Andrija Mikulić ističe kako su njihovi amandmani realni.

Lijevi blok gradskih zastupnika, Zagreb je naš, Radnička fronta i Nova ljevica uputili su na gradski proračun 10 amandmana kojima traže da Grad obustavi, odnosno smanji davanja privatnim vrtićima i školama, te da se taj novac preusmjeri na javne škole i vrtiće. Traže i da se transparentnije pokazuju sredstva kojima se izvode radovi na crkvama diljem grada, ali i općenito veća transparentnost u čitavom gradu i njegovu poslovanju. Iznos za kulturu je smanjen za četiri milijuna kuna, što smatraju neprihvatljivim, pa Lijevi blok traži i da sredstva budu u skladu s prošlogodišnjima. Traži se i povećanje sredstava za komunalne aktivnosti i javnozdravstvene usluge. Ne slažu se sa smanjenjem sredstava za lokalnu samoupravu, pa će i na to podnijeti amandman. Tomislav Tomašević osvrnuo se u svom amandmanu na sredstva namjenjena računalnim programima. Lijevi blok ne želi ni da novac ide u Dinamo, zbog mutne pozadine, nego da se taj novac usmjeri malim sportskim klubovima i rekreacijskom sportu. Svi ovi zahtjevi sadržani su u deset amandmana koje će lijevi blok uputiti gradonačelniku, no bez obzira na to usvoji li gradonačelnik amandmane, Lijevi blok ostaje pri stavu da proračun neće podržati.

Da se Dinamu ne treba davati proračunski novac, slaže se i Renato Petek iz stranke Naprijed Hrvatska, koji je na gradski proračun uložio šest amandmana. Petek također traži da se i subvencija karata ZET-a umirovljenicima ne ukida ili ne smanjuje, jer je isti iznos smanjen s preko 80 milijuna kuna na 37 milijuna kuna. Petek se koncentrirao i na žene, žrtve nasilja, te traži veća izdvajanja za njihovu zaštitu, kao i dostatna sredstva za promicanje ljudskih prava, ravnopravnosti spolova te međunarodne suradnje.

SDP je u amandmanima najplodniji pa će Matej Mišić uputiti sedam amandmana koji se odnose većinom na mlade- Savjet mladih, udruge mladih, izviđačke udruge, Zagrebačke mažoretkinje, povećanje naknada za novorođenčad, opremanje predškolskih ustanova te povećanje sredstava za sufinanciranje prehrane u osnovnim školama. Vesna Nađ u svoja četiri amandmana traži povećanje sredstava Zelenom telefonu, traži da se ne smanjuju naknade i dodatci na mirovinu i ostale pomoći. I Nađ u svojim amandmanima traži da se ne ukida subvencija ZET-a te da se ne smanjuju sredstva za rehabilitaciju hrvatskih branitelja.

 

Neovisni za Hrvatsku, ovoga će puta amandmanima se osvrnuti na komunalne teme, pa tako traže da se obrati pozornost na dodatna ulaganja u rekonstrukciju vodoopskrbnih cjevovoda, gradnju istočnog Jarunskog mosta, te za pametna rješenja u prometu, odnosno implementaciju automatskog upravljanja prometom.

GLAS je uputio jedan amandman koji se odnosi na besplatan prijevoz socijalnih kateogorija u kojemu traže da se osiguraju sredstva i za slijedeću godinu, jer je s 82 milijuna iznos spušten na 37 i pol milijuna. GLAS-ova Sonja Konig je uputila amandman za tekuće donacije za udruge mladih koji su također smanjeni za 500 tisuća kuna, te traži da se za isti iznos to podigne. I GLAS-ov Stanko Kordić uputio je amandman. Za 2018. godinu udrugama koje se skrbe o životinjama iznosi su prepolovljeni, pa sada iznose 200 000 tisuća kuna (prošle godine 430 000 kuna), dok je udrugama koje se bave lovstvom iznos smanjen za 70 tisuća kuna te sada iznosi 480.000 kuna (prošle godine 550 000 kuna). Kordić zbog činjenice da svaka zajednica treba staviti brigu o životinjama iznad potrebe za ubijanjem, traži uravnoteženje tih sredstava.

I Bandićev koalicijski partner iz Zelenih, Nenad Matić, tražio je povećanje izdvajanja za uređivanje i održavanje Park šume Maksimir te Plan gospodarenja otpadom, no to je ugrađeno u Proračun u njegovu izvornu obliku, jer je sam Matić u poziciji, dok je na opoziciji da predlaže amandmane.

 

HNS ne želi podnositi amandmane, jer smatraju da se Proračun ionako neće ostvariti. “Takvu Bandićevu skandinavku mi u zagrebačkom HNS-u niti želimo niti hoćemo
riješavati amandmanima te pozivamo i ostale klubove i zastupnike da nam se pridruže i
ne podrže ovakav proračun.”, napisali su u priopćenju medijima.

Prijenos sjednice Gradske skupštine pratite u programu Jabuke TV u četvrtak od 10 sati ujutro.