ZKM i TBF igraju na kazališnim daskama New Yorka

12/9/2009 11:06

 ‘Garaža’ je nastala prema romanu hrvatskog pisca Zdenka Mesarića, a redatelj predstave je Ivica Buljan. U njoj, uz glumce Zagrebačkog kazališta mladih nastupa i TBF, nedavno proglašen bendom desetljeća.

Riječ je o spektakularnom fizičkom teatru čiju rockersku energiju prožimaju intimni prizori snažne vizualnosti. To je prva hrvatsko-američka koprodukcija dogovorena između ravnateljice ZKM-a Dubravke Vrgoč i Ellen Stewart, legende newyorške i svjetske kazališne scene. Nakon premijere, predstava će u New Yorku biti dva tjedna na repertoaru kazališta La MaMa. Sredinom veljače slijedi hrvatska premijera u ZKM-u.

Autor romana Zdenko Mesarić, rođen je u Zagrebu 1977. godine. Njegov prvi roman ‘Garaža’ dobio je epitet najšokantnijeg i najmučnijeg hrvatskog romana. Eutanazijski turizam, gladijatorske borbe, obiteljsko nasilje, eksploatacija djece, pedofilija, socijalna zapuštenost – teme su koje govore o mogućem zastrašujućem scenariju iz bliske budućnosti. ‘Garaža’ je spoj znanstvene fantastike, borilačkih vještina, drame i film noira. Njezini pandani mogu se pronaći u kultnim filmovima kao što su ‘Rollerball’, ‘Fight club’ ili ‘Amores Perros’, iako metaforički govori o užasima tranzicijskih zemalja. U predstavi se miješaju scene izrazitog nasilja, s obiteljskim prizorima koji su biblijski citati, do potpuno nadrealistički obojenih sekvenci o eutanazijskom turizmu.

U predstavi glume: Vedran Živolić, Ksenija Marinković, Frano Mašković, Goran Bogdan, Nina Violić, Doris Šarić Kukuljica, Barbara Prpić, Sreten Mokrović, Aleksandar Antić, Mladen Badovinac i članovi grupe TBF. Scenograf predstave je konceptualni umjetnik Slaven Tolj, a kostimografkinja je Ana Savić Gecan. Glumce je uvježbao trener borilačkih vještina Marinko Petričević