FOTO: Dvadesetogodišnje putovanje Male scene

Autor: Maja Gujinović 12/9/2009 11:47

-.-Davor Puklavec/PIXSELL-.-U krugu prijatelja i suradnika koji su se dobro zabavili prisjećajući se anegdota s ovog dvadesetogodišnjeg putovanja’, kako su život svog kazališta opisali osnivači, bračni i poslovni par Vitomira Lončar i Ivica Šimić, koji su i predvodili proslavu. No, kako su sami napomenuli, a što se osjetilo te noći na pozornici i u publici, Malu scenu je zapravo svih ovih godina održavalo duh zajedništva i kolektivnog rada.

>> POGLEDAJTE FOTOGALERIJU S 20. ROĐENDANA MALE SCENE


– Mala scena je način života. Naš način života – rekla je Vitomira Lončar u kratkom filmu o povijesti kazališta koji je prikazan kao uvod u proslavu.

‘Mala scena’ je počela kao mlada putujuća družina koja je glumila u svakom selu i školi

Na početku putovanja 1989. godine kada su ‘skvotirali’ prostor mjesne zajednice u tadašnjoj ulici Moša Pijade, i dijelili ga s liječenim alkoholičarima i drugim organizacijama, s Vitomirom i Ivicom, su bili Roman Šušković Stipanović, prijatelj iz ZKM-a i i ugledna pedagoginja i redateljica Zvjezdana Ladika. Njene predstave su obilježile veliki dio repertoara Male scene pa se sinoć društvo prijsjetilo ove velike, sada već pokojne umjetnice.

– Ona je na jedan način bila naša umjetnička majka – rekao je Ivica Šimić, koji se kasnije prihvatio režije i stvorio većinu odličnioh predstava Male scene. Nije bilo sela i škole u kojem mladi glumci i Ladika, pored profesionalnog aganžmana u ZKM-u, nisu nastupili pred djecom, vozeći scenografiju na krovu popularne ‘zastave’.

– Nastupali smo u mestima gdje djeca nikada prije nisu vidjela kazalište. Njihovo veselje bio je neprocjenjiv dar nama – prisjetila se Nada Rocco.

Nitko se nije pojavio na otvaranju ‘Male scene’  6. prosinca. 1989. godine

Putujuće kazalište se održalo i kasnije, za ratnih dana devedesetih, kada je ‘Mala scena’ bila prva glumačka skupina koja je nastupila u opkoljenom Dubrovniku i na drugim ratnim područjima. Kako je Vitomira napomenula, ne Zlatko Vitez s čim se uvijek hvali. Iz tih skromnih početaka duh zajedništva urezao se i u prostor ‘Male scene’ koju su glumci uz pomoć kolega, prijatelja i obitelji doslovno sami izgradili.

Ujutro 6. prosinca 1989. godine još su ujutro ‘gradili’ kazalište, da bi ga točno u podne svečano otvorili – pred praznim gledalištem! Dva dana kasnije održana je i premijera prve predstave ‘Prava stvar’ koja je odmah doživjela veliki uspjeh kod kritike.

Kako bi sve vrijedne uspomene sačuvali za dugo sjećanje je predstavljena i monografija Katarine Kolege, na skoro 400 stranica u kojoj su posebno istaknute anegdote svih koji su sudjelovali u radu ‘Male scene’, kojih ne nedostaje u tih 20 godina.

Njih su se, između ostalih, na proslavi su se prisjetili i Darko Janeš, Goran Navojec, Ankica Dobrić, Mirela Brekalo, Nora Krstulović i mnogi drugi. Posebno je dirljiv bio govor Buge, kćeri Vitomire i Ivice, odrasle na pozornici Male scene, koja u svom govoru npred dragim ljudima nije mogla suspregnut suze. Ovo je kazalište posebno važno bilo kao odskočna daska mladim glumcima koji su uvijek ondje dobijali priliku i znanje.

Mladim glumcima Mala scena je bila odskočna daska
-.-Davor Puklavec/PIXSELL-.-– To mi je najljepši dio života. Živjeli smo to kazalište. Iako sam u to doba dobila ponudu i od HNK-a i &TD-a, ipak sam odabrala Malu scenu i nikada nisam požalila – rekla je Nataša Janjić koja je na Maloj sceni zaigrala svoju prvu ulogu u predstavi ‘Dokaz’ još kao studentica i odmah za ulogu osvojila Nagradu hrvatskog glumišta. Osim nje, na počecima karijere na Maloj sceni su zaigrali i Darija Lorenci, Helena Mihić, Anita Matić, Lana Gojak, Nera Stipičević, Lana Barić, te Larisa Navojec kojoj je to bio ulaz u glumačke vode.


Opuštena atmosfera proslave nije mogla proći bez službenih govora izaslanika Ministarstva kulture i zamjenice gradonačelnika Jelene Pavičić Vukičević, i uvijek simpatičnog prepucavanja između Duška Ljuštine i Vitomire Lončar, koja nije mogla ne napomenuti kako je Mala scena deset puta posjećenija od Ljuštininog Kerempuha. Naime, samo u 2008. godini Mala scena je imala 565 izvedbi i više od 75 tisuća gledatelja, više nego Dinamo u protekloj sezoni.