Zagrepčani ovih dana posjećuju i Spomengaj, znate li što je to?

Za ovo mnogi nisu čuli

Foto: Spomengaj
Foto: Spomengaj

Ovih dana Zagrepčani posjećuju grobove pokojnih članova obitelji, no prisjećaju se i kućnih ljubimaca koji više nisu s njima. Sva su grobna mjesta u Spomengaju, na groblju za kućne ljubimce Grada Zagreba, uređena. Na nekima je ostavljeno cvijeće, a na nekima gori svijeća.

– Građani su sami neke tradicionalne običaje preslikali i na odnos prema kućnim ljubimcima. Uoči Svih svetih te na sam blagdan već treću godinu zaredom posjećuju grobove svojih kućnih ljubimaca u Spomengaju. Svaki nas put iznova gane susret s njima i ljubav s kojom pričaju o kućnim ljubimcima koji su im obilježili život – rekla je Jasenka Haleuš, voditeljica Spomengaja.

Ove godine zaprimili čak 550 uginulih životinja

Za ukop tijela ljubimaca odlučuje se manji broj ljudi, a većina bira kremaciju tijela kućnog ljubimca.

– Ove smo godine u Spomengaj zaprimili čak 550 uginulih životinja. Ukopano je 28 tijela ljubimaca, a za ostale su naručene kremacije. Interes građana za naše usluge iz godine u godinu raste. Zahvaljujući tome na kraju ove ćemo godine imati više kremacija i ukopa životinja nego u prethodne dvije godine zajedno. Nadamo se da će svi građani u budućnosti željeti dostojanstven oproštaj od svojeg kućnog ljubimca te
gajenje sjećanja na tu životinju kakvo ona zaslužuje – rekao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba.

Jasenka Haleuš otkrila je da usluge Spomengaja najviše naručuju Zagrepčani, no da je sve veći broj stanovnika Dalmacije koji traže prijevoz tijela ljubimca u Spomengaj i njegovu kremaciju.

 

Pojasnila je da izbor urni ovisi o ukusu građana. Neki odabiru plišanog medvjedića s urnom, neki keremičke urne domaćih proizvođača, neki metalne… Od prošlogodišnjeg potresa koji je pogodio Zagreb, mnogi iz straha od novog podrhtavanja tla izabiru čvršće urne iako je pepeo dodatno osiguran – smješten je u posebnu vrećicu unutar urne.
Neki ljudi odabiru i nakit u koji stavljaju dio pepela voljenog ljubimca, a supružnici vole odabrati privjeske u obliku dviju polovina razlomljenog srca u koje se stavlja malo pepela.

U ponedjeljak, 1. studenoga, Spomengaj je za građane otvoren od 9 do 15 sati.