Godišnje u RH oko 55.000 djece izgubi člana obitelji: Projekt PUT nudi psihosocijalnu podršku

Hvalevrijedna akcija

Povodom blagdana Svih svetih, organizirana je hvalevrijedna besplatna individualna podrška u tugovanju.
Projekt PUT – psihosocijalna podrška prvi je takav ciljani program grupne psihosocijalne podrške u Republici Hrvatskoj. Cilj joj je pomoći u tugovanju, a osnažuje dvije skupine: djecu/mlade koji su doživjeli gubitak bliske osobe te njihove roditelje/staratelje koji se uz brojne obaveze i sami nose s gubitkom i tugovanjem.

 

– Kroz Projekt PUT nastojimo osigurati djeci i mladima koji su doživjeli prerani gubitak (smrt) roditelja psihosocijalnu podršku kroz grupno savjetovanje u lokalnoj zajednici, osigurati roditeljima koji su izgubili (van)bračnog partnera psihosocijalnu podršku kroz grupno savjetovanje u lokalnoj zajednici, educirati stručnjake mentalnog zdravlja za vođenje psihosocijalnih grupa podrške, kao i senzibilizirati stručnjake koji rade s djecom u vrtićima, školama i CPUZ-ima, ključne dionike i širu javnost o procesu tugovanja kod djece, mladih i obitelji – navode iz vodstva Projekta.

Gubitak voljene osobe je bolan i predstavlja jedno od najtežih životnih iskustava. Tugovanje može biti teško, komplicirano i može trajati duže nego što se očekuje. Može se ponovno pojaviti nakon dužeg vremena, kao odgovor na godišnjicu, obiteljska okupljanja, blagdane ili neki drugi izvor stresa.

Uzmemo li kao orijentir svjetske procjene da oko 5% djece u prosjeku godišnje doživi gubitak bliskog člana obitelji, za Zagrebačku županiju to iznosi 3400 djece i mladih, za Brodsko-posavsku županiju oko 2896, za Sisačko-Moslavačku županiju oko 1644, za Karlovačku županiju oko 1180, dok se na razini RH radi o 44.900 djece godišnje.

Ako vam je potrebna podrška u procesu tugovanja, kako biste dogovorili vlastito vrijeme individualnog savjetovanja, pozivamo vas da se javite voditeljici programa podrške PUT – Mirjana Bijelić, na email adresu mirjanabo@msn.com ili na broj mobitela 099 4414 956. Možete se javiti i u Udrugu roditelja Korak po korak na email info@urkpk.org.