ZAGREBAČKI BAYWATCH: Na Jarunu i Bundeku spašeno 11 života

Pored spašavanja utopljenika iz vode, spasilačka služba je najviše intervencija imala vezano uz saniranje otvorenih ozljeda te pomaganje osobama pod utjecajem opojnih sredstava

Foto: Sarah Srdar Žiljak

Polovicom rujna završila je kupališna sezona na zagrebačkim jezerima Jarun i Bundek koja je, u smislu spasilačkih intervencija, protekla u skladu s prošlogodišnjom sezonom pokazujući nastavak trenda smanjenja broja intervencija u odnosu na ranije sezone. Naime, služba je tijekom kupališne sezone 2017. imala ukupno 110 intervencija od kojih 11 uspješnih spašavanja osoba iz vode ali, nažalost, i dva utapanja sa smrtnim ishodom.

Inače, sezona je trajala 105 dana od čega je bilo čak 90 sunčanih dana.

Pored spašavanja utopljenika iz vode, spasilačka služba je najviše intervencija imala vezano uz saniranje otvorenih ozljeda (ukupno 43 intervencije) te pomaganje osobama pod utjecajem opojnih sredstava (32 intervencije).

Za usporedbu, služba je prošle godine intervenirala sto puta od čega je također bilo 11 uspješnih spašavanja osoba iz vode s jednim smrtnim slučajem, a najveći broj intervencija
tijekom kupališne sezone 2016. ponovno je otpao na saniranje ozljeda (40 puta) te pomaganje osobama pod utjecajem opojnih sredstava (27 intervencija).

U odnosu na ranije godine primjetan je pad broja potrebnih intervencija, pa je tako spasilačka služba 2011. intervenirala ukupno 278 puta, 2012. je zabilježeno 220 intervencija, 2013. 170 intervencija, 2014. najmanji broj sa svega 49 intervencija, a 2015. godine djelatnici službe za spašavanje intervenirali su u ukupno 150 situacija.