Tajanstvene ljepote Zagrebačke županije: CRNA MLAKA

Područje Zagrebačke županije karakteristično je po svom bogatstvu prirodnih resursa, u kojem se posebice ističu raskošne šume, močvarni prostori i kršni fenomeni, a ne treba zaboraviti ni iznimnu raznolikost biljnog i životinjskog svijeta.

Zagrebačka županija popularno je zvana i zagrebački zeleni prsten, a njezina površina okružuje grad Zagreb prirodnim ljepotama i atraktivnim lokacijama.

Crna mlaka poseban je ornitološki rezervat koji osim ptica, ima i brojne stanovnike ribnjaka, tako da su obitavaju dabrovi, lisice, divlje mačke, kune, srndaći, vodene rovke, bjelouške, barske kornjače, zelene žabe, gatalinke i druge vrste beskralješnjaka. Crna mlaka također jedno je od iznimno bogatih staništa vidre.

Okružena raskošnom šumom i obrasla trskom i vodenim biljem Crna mlaka predstavlja svojevrsni raj za ptice koji se prostire na 640 ha. Posebno je zanimljivo u vrijeme jesenske selidbe ptica kada možete vidjeti i više od 20,000 ptica koje na ovo područje dolaze na odmor ili da se prehrane na svom putu prema jugu.

Na ovoj izuzetno bogatoj i raznolikoj ornitofauni, ornitolozi su zabilježili više od 200 vrsta ptica, što moramo priznati da je vrlo impozantno, s obzirom da je broj zabilježenih ptica u Hrvatskoj oko 400.

Budući da prirodna močvarna područja nestaju zbog isušivanja ili regulacija rijeka, šaranski ribnjaci poput Crne mlake veoma su ekološki važni te imaju nezamjenjivu ulogu za europske ptice selice.

U prostoru rezervata ističe se i dvorac Zwilling. U razdoblju od 19.14. do 19.20. izgrađen je kompleks vile, perivoja i popratnih zgrada po nacrtima arhitekta Julija Deutscha u stilu kasne secesije.

Crna mlaka proglašena je 1980. godine posebnim ornitološkim rezervatom, a 1993. godine uvrštena je na popis Ramsarkse konvencije – područja koja imaju status močvare od međunarodne važnosti. Posebni ornitološki rezervat Crna mlada zatvorena je za turističke posjete.

  • ČLANAK JE NAPISAN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM