Zdravstvena zaštita i prevencija pogoršanja zdravlja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju

Povodom obillježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom organiziran je okrugli stol u svrhu unaprjeđenja zdravstvene zaštite i promocije važnosti provođenja preventivnih pregleda kod osoba s invaliditetom te djeci s teškoćama u razvoju.

Već neko vrijeme nas zasipaju informacije kako Hrvatska kotira veoma loše u usporedbi s drugim zemljama Europske Unije kada su u pitanju zdravstvena stanja naših državljana a osobe s invaliditetom posebno su ugrožene na bolesti kardiorespiratornog sustava.

Do sad se u mnogočemu pokazalo da se drugačiji simptomi manifestiraju muškarcima i ženama pa drugačija situacija nije niti kod osoba s invaliditetom. Prema riječima ravnatelja Krstačića, ovakve inicijative unazad 20 godina dale su velike rezultate.

Ovaj program spada u jedne od programa prevencije raznih bolesti koji su pokrenuti od strane Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo te imaju odličan odaziv a i reakcije.

Briga o zdravlju nije jedino na čemu bismo se trebali zadržavati kada su u pitanju osobe s invaliditetom već i edukacija osoba koje se s njima susreću kako bi bili maksimalno senzibilizirani na njihove potrebe.

Grad Zagreb ponovno je pokazao kako stoji iza svojih riječi ali i građana te prema planu provodi programe predstavljene ove godine.

Glavnu poruku ovog okruglog stola lijepo je sumirala pomoćnica pročelnice Marinka Bakula Anđelić:
“Preveniranje pogoršanja zdravlja je ključno svima a pogotovo osobama s invaliditetom.”