`Svi obećavaju, a nitko ne brine za moju kćerkicu´

Autor:: Elena Grassi 12/7/2009 16:04

Franjo Kardaš već osam dana štrajka glađu ispred Ustavnog suda, a sve u cilju ostvarenja zakonskog prava za njegovu osmogodišnju djevojčicu Moniku koja boluje od tri kronične bolesti. Slučaj koji je digao javnost na noge još uvijek ne dobiva odgovor nadležnih, a uporni otac koji ne odustaje od hladnoće i gladi štrajkat će dok mu zdravlje dopusti.

Prava osporavaju sve institucije-.-Ivan Radović-.-

Šećerna bolest tipa 1, koja svakodnevno zahtijeva višestruko kontroliranje i terapije inzulinskom injekcijom, zatim celijakija i na koncu kronična upala štitnjače od kojih mala Monika boluje posljednje dvije godine, razlozi su borbe koju Franjo Kardaš već godinu dana vodi s državnom birokracijom i zakonima.

– Već godinu dana moj se slučaj povlači po sudovima. Dobili smo odbijenice iz Centra za socijalnu skrb, ministarstva zdravstva i Upravog suda. Bio sam primoran slučaj poslati Ustavnom sudu, koji su nas zavlačili dok nisam najavio štrajk glađu. Nakon toga dobili smo broj spisa. Običan broj, s kojim eventualno mogu slati molbe za ubrzanje procesa. Stigao sam pred zid, i odlučio sam se na ovaj način boriti protiv nepravilnosti koje su učinjene mom djetetu- rekao je brižni otac.

Obitelj Kardaš živi od socijalne pomoći, ali Monikino zdravlje na prvom je mjestu

Ono što uvelike otežava situaciju Kardaševih, jest činjenica da kao podstanari žive od socijalne pomoći. Naime, Franjo i njegova žena doživili su prometnu nesreću u kojoj je supruga ozlijedila kuk, a Franjo koljeno i krelježnicu. Nakon što im je zbog toga propao obiteljski obrt, ne rade i nemaju primanja. Nakon što su malenoj Moniki otkrivene kronične bolesti nisu se ni pokušali zaposliti. Nadzor nad djevojčicom roditelji moraju imati stalno, pa se redovito bude tokom noći i kontroliraju šećer u krvi da Monika u snu ne padne u šećernu komu. Inzulinske injekcije daju joj pet puta dnevno, a uz to svakodnevno brinu o posebnoj prehrani koju Monikina druga bolest, celijakija, zahtijeva.

– Ona ne može jesti 99 posto hrane koju mi jedemo. Važemo joj do dekagrama unos kalorija, a kako ne smije jesti ništa što sadrži gluten, kupujemo joj posebne namirnice. Znate li koliko košta brašno bez glutena? Koliko košta tjestenina koju ona smije jesti?- žalosno je ispričao.

Monika za sada prima naknadu od 500 kuna koja nikako ne zadovoljava njezine potrebe, a dodatna pomoć koju bi mogla ostvariti uvelike bi pomogla njenim zdravstvenim potrebama. Iako im kao socijalnom slučaju zdravstvo osigurava ljekove i preglede, svejedno moraju plaćati nadopune cijene.

– Njoj treba 24-satna njega. Ne želim da se moj socijalni status miješa s onim za što se ja borim. Istina je da ni ja ni supruga ne radimo, ali ja ne tražim ništa za sebe. Ja sam hrvatski branitelj koji nikada nije iskoristio nijednu povlasticu, a sada kad opravdano želim ostvariti pravo koje moje dijete ima, ne mogu – ispričao nam je.

Vještačenjem ustvrdili dijabetes kao privremeno zdravstveno stanje

Dijabetes je liječnikim vještačenjem koje je bilo potrebno obaviti zbog dobivanja statusa utvrđen kao privremeno zdravstveno stanje, a novo vještačenje Monikinog zdravstvenog stanja bit će 2019. godine. Iako postoji lječnički konzilij koji tvrdi suprotno, a navodno i slučajevi kada je jedan od roditelja dobio takav status zbog samo jedne od tri bolesti koje Monika ima, ostaje nejasno zbog čega su nadležne institucije zakazale. Iako financijska pomoć koju bi Monika time dobila nije zanemariva ( iznosi 2200 kuna i 1500 invalidnina), Franjo tvrdi da se ne radi samo o novcu, već o kršenju jednakosti pred zakonom. -.-Ivan Radović-.-

– Ipak nismo svi jednaki – žalosno je ustvrdio Kardaš dodavši kako mu je optužnica s Ustavnog suda vraćena kao nepotpuna i dan mu je rok od osam dana da je ispravi, odvjetnička usluga na koju kao socijalni slučaj polaže pravo još mu nije omogućena. Sa završenom osnovnom školom, odvjetnici su morali biti on i supruga.

– Ja se borim da dobijem status roditelja njegovatelja. Neka mi netko objasni po kojoj stavki zakona moj slučaj to ne zadovoljava – rekao je Franjo pozivajući se na članak 77.a, Zakona o socijalnoj skrbi, koji nalaže da se takav status priznaje jednom od roditelja djeteta kojemu je zbog održavanja kvalitete života potrebno pružanje specifične njege te izvođenje medicinsko- theničkih zahvata. 

Javnost ogorčena na državnu vlast i birokraciju izkazuje podršku obitelji

Teški slučaj s kojim se obitelj Kardaš bori ima potporu javnosti, pa je tako grupa na Facebooku okupila osam tisuća ljudi koji time daju potporu, dok je na Pravnom Fakultetu obećana pomoć studenata po pitanju revizije zakona. Studenti Političkih znanosti oranizirali su iskaziavnje podrške u obliku pridruživanja u štrajku Franji Kardašu ispred Ustanog suda.

– Bili su tu i ministar Kalmeta, Kalinić, te Ostojić. Svi obećavaju pomoć, makar da slučaj daju na razmatranje na sjednici. Bila je i gospođa Pusić, koju sam upitao za savjet dok je u blizini promovirala svoju kandidaturu. Rekla je da ne zna što bi mi rekla, ali da će osobno porazgovarati s premijerkom Jadrankom Kosor- ispričao nam je Franjo Kardaš koji će provesti još jedan prozebli dan gladujući za dobrobit svog djeteta.