Smotrom na Jarunskom jezeru obilježeno 150 godina Crvenog križa

Osmi svibnja obilježava se kao Svjetski dan Crvenog križa. Uoči proslave 150. obljetnice, više od tristo profesionalaca i volontera jučer je na zagrebačkom Jarunu demonstriralo svu snagu ove organizacije. A sve s ciljem da se građani upoznaju s njihovim brojnim aktivnostima.

-Mi smo ovdje na Jarunu podigli pravo šatorsko naselje jer smo željeli da građani osjete atmosferu terena kada se događaju krizne situacije. Prikazali smo sve naše aktivnosti koje se događaju svaki dan, kao i one koje su rezervirane samo za krizne situacije- rekla je glasnogovornica Hrvatskog Crvenog križa, Katarina Zorić.

Kako funkcioniraju u kriznim situacijama demonstrirala je spasilačka služba akcijom spašavanja utopljenika.

-Služba spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja provodi i edukaciju za spasioce u otežanim uvjetima. Upravo ti spasioci su nam demonstrirali spašavanje jednog utopljenika, jednu vježbu evakuacije i jednu sumnju na ozljedu kralježnice- govori djelatnica Crvenog križa Tanja Marinković.

Aktivnosti Crvenog križa su brojne. Od zaštite zdravlja, službe spašavanja, prikupljanja financijskih sredstava za potrebite, do raznih humanitarno- socijalnih programa, te brige o azilantima.

-Hrvatski Crveni križ provodi razne aktivnosti s tražiteljima azila i s onim osobama koji dobiju azil u Republici Hrvatskoj. Radimo u prihvatilištima u Porinu i Kutini, pomažemo im u njihovom dnevnom životu te provodimo razne aktivnosti. Pomažemo im dok čekaju svoj status, a nakon toga i u njihovoj integraciji-rekla je voditeljica Službe za zaštitu migranata Sanja Pupačić.

Za Nibal, azilanticu iz Sirije, djelatnici  Crvenog križa znače sve.

-Bili su mi velika podrška, osigurali mi sve što mi je bilo potrebno. Djelatnici ove organizacije postali su moji prijatelji.

Posjetiteljima je ovo bila jedinstvena prilika da spoznaju kojom sve opremom raspolažu službe Crvenog križa. Oganizirane su radionice za najmlađe, a okrijepiti se moglo grahom kuhanim u prijenosnoj terenskoj kuhinji.