RADIONICA CO-INNOVATION: Gradonačelnici o stvaranju bolje budućnosti

Dvodnevna radionica pod nazivom Co-Innovation, okupila je stručnjake iz Zagreba, koji su s predstavnicima gradova i općina Bosne i Hercegovine podijelili svoja znanja i iskustva, kako bi pomogli da se na poslovnom području dokažu kroz inovativne projekte

Susjedima iz Bosne i Hercegovine Grad Zagreb ponovo se pokazao kao dobar domaćin na radionici na kojoj je sudjelovalo 12 gradova i općina.

– Dugo pripremana inicijativa za zajednički rad s gradonačelnicima i načelnicima te njihovim stručnim suradnicima iz BiH konačno je realizirana. Radi se o različitim projektima, u koje su uključeni i stručnjaci iz Zagreba. Gradonačelnici iz BiH zainteresirani su za zaštitu voda, turizam, socijalnu zaštitu te zaštitu spomenika kulture i prirode- izjavila je Anka Đurić, voditeljica Službe za analizu i unapređenje poslovnih procesa Grada Zagreba.

Pročelnici i pročelnice zagrebačkih Gradskih ureda podijelili su svoja znanja i korisne vještine, kako bi, s kolegama iz Bosne i Hercegovine ubuduće surađivali na pripremi i realizaciji projekata koji se financiraju iz Europske unije.

– S obzirom na to da je Republika Hrvatska zadnje tri i pol godine u EU i da smo počeli uvelike koristiti sredstva pristupnih fondova otkad smo punopravna članica, tim vještinama treba pripremiti i naše ljude da se naoružaju alatima za ono vrijeme koje dolazi i za BiH, a to je da Europa otvori širom svoja vrata i da BiH uskoro postane ravnopravna članica EU – dodao je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

Kako bi Bosna i Hercegovina bila na putu da postane članica Europske unije, najprije treba poraditi na nekim gorućim pitanjima.

– Problemi koji nas okupiraju odnose se na to kako živjeti, kako preživjeti te kako bolje raditi na tome da BiH uđe u europske integracijske procese i bude dio europske obitelji. Uistinu smo ponosni što je Hrvatska ušla u EU te nam može biti partner u međugraničnoj suradnji. To predstavlja ostvarivanje novih mogućnosti, zajedničkih vizija jer nas veže isto korijenje, isto susjedstvo i granica koja je tako dugačka između dva naroda koji se nalaze u dvije države – zaključio je Ljubo Bešlić, gradonačelnik Grada Mostara.

Suradnjom i zajedničkim radom Bosna i Hercegovina na dobrom je putu da uđe u europske procese te da se tako omogući bolji život ljudima koji u svojoj domovini žele ostati.