Prvi put nakon 20 godina Zagreb kupuje 20 novih tramvaja

Foto: Zagrebancija.com

Na konferenciji za medije gradonačelnik Tomislav Tomašević osvrnuo se na nabavku novih tramvaja.

“Ono što mogu reći jest da smo donijeli odluku o odabiru za kupnju dvadeset novih tramvaja. Prvi put nakon skoro dvadeset godina Grad Zagreb kupuje nove tramvaje i time obnavlja novi vozni park. Odluka o odabiru je objavljena. Rok žalbe ističe 6. lipnja. Rok mirovanja se ne primjenjuje s obzirom na to da tu ne očekujemo nikakvih problema, budući da je bila jedna ponuda. Odabrani ponuditelj je Končar električna vozila. Vrijednost nabave je 37,8 milijuna eura bez PDV-a. Potpis ugovora s ponuditeljima očekujemo sljedeći tjedan. Nakon toga ide rok od dvije godine da se prvi tramvaji isporuče”, rekao je gradonačelnik Tomašević.

Naglasio je kako traže i druga rješenja kako da unaprijede javni prijevoz u dvije godine dok se novi tramvaji proizvedu.

“Tramvaj ne možete kupiti u salonu poput automobila, nego kad ih kupite oni se tek idu proizvoditi. Prvo vozilo trebalo bi doći za dvije godine. To će biti prvi put nakon dvadeset godina da se kupuju novi tramvaji u gradu Zagrebu. Jedan tramvaj košta nešto manje od 2 milijuna eura. Možete izgraditi jedan manji dječji vrtić za cijenu jednog električnog tramvaja. Kupnja dvadeset novih tramvaja je samo tek prvi potez. Mislim da ćemo ići na čak četrdeset ili šezdeset novih tramvaja u sljedećih nekoliko godina. To su ogromne investicije, oko 300 milijuna kuna bez PDV-a”, dodao je Tomašević.

Grad Zagreb je krajem svibnja predstavio mobilnu aplikaciju MOJ ZET koja omogućuje online kupovinu ZET karata. Gradonačelnik Tomašević istaknuo je kako je aplikaciju već preuzelo čak 27 000 građana Grada Zagreba.