Pronađeno rješenje za prometne čepove oko škole u Šestinama: Ulica Podrebernica postaje jednosmjerna

Roditelje djece koja pohađaju Dječji vrtić Različak i Osnovnu školu Šestine godinama čekaju prometno rješenje koje će smanjiti gužve i povećati sigurnost u Ulicama Kalabarovo vrelo i Podrebernica kojima se dolazi do vrtića, odnosno škole. Situacija je eskalirala 7. rujna, na prvi dan nove nastavne godine.

Foto: Zagrebancija.com

Roditelje djece koja pohađaju Dječji vrtić Različak i Osnovnu školu Šestine godinama čekaju prometno rješenje koje će smanjiti gužve i povećati sigurnost u Ulicama Kalabarovo vrelo i Podrebernica kojima se dolazi do vrtića, odnosno škole. Situacija je eskalirala 7. rujna, na prvi dan nove nastavne godine. Dok su jedni htjeli u slijepu ulicu koja vodi do Dječjeg vrtića Različak i Osnovne škole Šestine, drugi su pokušavali izaći na glavnu cestu. Sve je dovelo do neviđenog prometnog čepa koji je riješen tek dolaskom policije i prometnih redara.

“Mi smo obično apelirali na roditelje da dolaze s gornje strane škole da se rastereti promet. Nije ni taj prilaz praktičan, ali ove godine smo morali primijeniti nove mjere zbog koronavirusa, znači da djeca dolaze u manjim razmacima od 10-15 minuta. Dogodilo se to da su jedni došli, drugi još nisu otišli i nastale su velike gužve”, ispričao nam je Ljubomir Špiljar, ravnatelj Osnovne škole Šestine.

Foto: Zagrebancija.com

Prometni čepovi na ovoj lokaciji nisu novi problem. Rješenje, odnosno projekt, postoji godinama, određeno je da se izvodi u tri faze, ali uvijek sve stane na imovinsko – pravnim odnosima.

“Mi se s ovim bavimo zadnjih nekoliko godina. U Šestinama je nekad živjelo 2500 stanovnika, danas ih je 3500. Naselje se izgradilo, a infrastruktura je ostala ista. Nažalost, na malom prostoru, u slijepoj ulici, imamo vrtić i školu. Projekt smo podijelili u tri faze: ulaz Kalabarovo vrelo – Mlinska, Podrebernica i izlaz. Ova situacija se trebala riješiti prije deset godina kad smo kao Mjesni odbor Šestine pokrenuli proceduru 2009. godine. Nažalost, problem su imovinsko – pravni odnosi”, pojašnjava Krešimir Kompesak, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Podsljeme.

Foto: Zagrebancija.com

Naime, vlasnici zemljišta potrebnog za proširenje ulica nisu voljni mirnim putem prepustiti svoje parcele Gradu Zagrebu pa djeca do ili iz škole hodaju po kolniku bez nogostupa na kojem se ne mogu mimoići dva automobila.

Osnovna škola ove godine dobila je i podstanare

Osnovna škola Šestine u ovoj školskoj godini je, uz svojih 376 učenika, dobila i četiri razreda učenika Osnovne škole Ksaver Šandor Gjalski koja se nadograđuje i rekonstruira pa je i više automobila. Zbog svega su se okupili svi nadležni kako bi se što prije pronašlo rješenje. I dogovoreno je, ali privremeno.

“Mjesta ima i napravit ćemo jednosmjernu cestu koja će izlaziti iza škole. Proširit ćemo i parkirališna mjesta ispred škole da bi roditelji koji vode djecu u vrtić mogli stati i predati djecu odgajateljima”, dodaje Kompesak.

Foto: Zagrebancija.com

Roditelji ne kriju zadovoljstvo dogovorenim.

“Samo se nadamo da će se to konačno i napraviti da ne strahujemo više za djecu koja idu u školu po cesti bez nogostupa i strahuju da će ih automobil zakačiti retrovizorom. Da ne pričam kakav je ovdje kolaps kad pada kiša. Ovo radimo samo radi sigurnosti naše djece, mislim da je to jedino bitno svakom roditelju”, komentirala je predstavnica Vijeća roditelja Osnovne škole Šestine Tea Kic.

Sve je jasno. Kad Zagrebačke ceste naprave troškovnik, a Vijeće Gradske četvrti potvrdi ponudu, može se krenuti s radovima. Dio livade iza škole će se asfaltirati te će ulice Kalabarovo vrelo i Podrebernica postati jednosmjerne. Iz Gradskog ureda za mjesnu samoupravu kažu da je za takve radove potrebno dva i pol tjedna. Do realizacije ovog privremenog rješenja promet će regulirati policija i prometni redari.