U četvrtak sjednica Gradske skupštine- već sad 83 točke pred zastupnicima!

Sjednica Gradske skupštine održava se u četvrtak s početkom u devet sati, a detalje možete pratiti u programu Jabuke TV

Pred gradskim zastupnicima je u četvrtak opsežan dnevni red s 83 točke. Očekuje ih se i više, pa svakako neće čuditi ukoliko ovo bude najduža sjednica dosada.

Svakako će najviše rasprave među zastupnicima izazvati Izvješće o izvršenju proračuna za 2019 godinu te Izvješće o radu gradonačelnika za 2019. godinu.

HDZ-ove zastupnike i čitavu oporbu zabrinjava manjak u gradskoj blagajni od milijardu i 300 tisuća kuna.

hdz zastupnici gradska skupština

Kada se pogledaju prihodi s jedne strane i rashodi s druge strane, dolazimo do iznosa koji je u deficitu ove godine. Pribrojimo li tome i manjkove iz prethodnih razdoblja, dolazimo do cifre od milijardu i 303 milijuna kuna – izjavio je HDZ-ov gradski zastupnik Davor Filipović.

Prema tome, tvrdi Filipović, financijska stabilnost je opasno poljuljana.

davor filipović

Materijalni rashodi, tvrdi Filipović jedna su od većih stavki koju treba smanjivati, treba preispitati investicije, kupnju nekretnina i smanjivanje broja zastupnika u predstavničkim tijelima u Zagrebu. Zagreb treba i refinancirati kredite s povoljnijim kamatama, ozbiljno promisliti o mjeri roditelj odgojitelj, te analizirati subvencije, posebno one ka ZET-u.

Četiri se godine, koliko nam traju mandati, nije ništa promijenilo, proračun je telefonski imenik, komentirala je gradska zastupnica Anka Mrak Taritaš.

-U četvrtak imamo i novo zaduženje, ovo je Proračun za gradonačelnikove želje i popunjava ga se tako da malo virimo iznad vode – dodala je Taritaš.anka mrak taritaš

Taritaš se osvrnula na Ured za strategijsko planiranje, koji nije realizirao ništa, Ured za imovinsko – pravne poslove koji plaća penale te gradski “mega” ured koji u dijelu svog poslovanja realizira svega 5 posto. Ovu rupu u Proračunu, dodaju u GLAS-u bit će teško sanirati.

stanko kordić-Tko god dođe na čelo Gradske uprave provest će čitav mandat u saniranju ovih dugovanja – izjavio je GLAS-ov Stanko Kordić.

Proračunski deficit je ništa više no nedozvoljeni minus, kada potrošite više no što ste zaradili. Tako izgleda Grad Zagreb, poručuju iz oporbe.

Radu Borić iz Lijevog bloka zabrinjava projekcija Grada Zagreba za naredne godine, a koja se tiče smanjivanja toga duga.

-Prema ovome sada je opterećenje Proračuna 16 i pol posto, za naredu godinu predviđaju 14 posto, godinu iza 13 posto, godinu iza jednako, a 2024. predviđaju svega 3 i nešto posto. Vjerojatno misle, kao i mi, da će netko drugi tada upravljati Gradom Zagrebom- zaključila je Rada Borić.rada borić

I dok u HDZ-u misle da gradu prijeti kolaps i da neće biti novca za obnovu Zagreba, iz Grada tvrde drugačije.

-Zagreb nije pred bankrotom. Smiješno mi je uopće odgovarati na takve upite. Nadamo se i postizanju dogovora oko iznosa koji Grad Zagreb uplaćuje u Fond za izravnanje, a znate koliki su ti iznosi – izjavila je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić.

Podsjetimo, Grad Zagreb godišnje u Fond za izravnanje uplaćuje između 850 i 900 milijuna kuna, a time se financiraju jedinice lokalne uprave koje se slabije razvijaju. Iako se na dnevnom redu ne nalazi ta točka, gradski su zastupnici progovorili i vjerojatno će na samoj sjednici raspravljati o Zakonu o obnovi čije se donošenje čeka. Prema tom zakonu obnova će se financirati prema modelu 60-20-20, a uvaženi su i neki amandmani oporbe u Saboru.

mislav herman-Građanima će se pomogati u obnovi prema imovinskom cenzusu, svima onima čija plaća ne prelazi 4 tisuće kuna ili oni koji u trenutku potresa nisu imali imovinu veću od 200 tisuća kuna – izjavio je HDZ-ov Mislav Herman.

I niz je škola i ustanova javne namjene oštećen u potresu. HDZ je u Gradskoj skupštini u vidu amandmana na Proračun posebno tražio hitnu obnovu OŠ Bukovac.

kazimir ilijaš-Mi smo amandmanima zahtjevali obnovu OŠ Bukovac i prema sadašnjim saznanjima ona bi trebala biti gotova do konca 2021. godine – dodao je HDZ-ov Kazimir Ilijaš.

Dosada najopsežniji dnevni red u Gradskoj skupštini, prošao bi bez rasprave o posljedicama poplave u Gradu Zagrebu koja je bila 24. srpnja, da ju na dnevni red nije pogurala oporba.

-Nemamo ni jednu točku na dnevnom redu u kojoj bismo saznali koje su štete nakon poplava i što se u budućnosti misli napraviti kako bi se takve situacije spriječile. Mi smo kao Lijevi blok uspjeli na dnevni red uvrstiti ovu točku – izjavio je gradski zastupnik Tomislav Tomašević.

tomislav tomaševićTomaševića zabrinjava i činjenica da čišćenjem mreže oborinske odvodnje upravljaju privatna poduzeća.

-Jer Zagreb godinama nije nabavio vozilo za čišćenje mreže oborinske odvodnje – dodao je Tomašević.

U skupštinske klupe vratio se i nekadašnji HDZ-ov gradski zastupnik Mario Župan, koji će se u svom radu najviše baviti komunalnom tematikom i mjesnom samoupravom.

mario župan

Mario Župan, gradski zastupnik HDZ-a

Sjednica Gradske skupštine održava se u četvrtak s početkom u devet sati, a detalje možete pratiti u programu Jabuke TV.