Prikuplja se milijarda eura za Ukrajinu

Najavljen i koncert svjetski poznatih zvijezda u Zagrebu

U srijedu 24. kolovoza na Dan neovisnosti Ukrajine u Areni Zagreb predstavljen je međunarodni donacijski projekt “Project Phoenix” čiji je cilj prikupiti milijardu eura za obnovu ratom razrušene Ukrajine, ali i za poboljšanje kvalitete života djece i mladih u toj zemlji. Predvodnik projekta je multinacionalna kompanija Digital Asset Decentralized Exchange Ltd.

Potpredsjednik tvrtke DADEX, Nicolò Maestrini, istaknuo je da je projekt “Phoenix” osmišljen s ciljem da se prikupi svota od milijarde eura uz pomoć koje će povećati kvalitetu života djece i mladih koji su ostali u Ukrajini, a novac će se koristiti i za obnovu infrastrukture, pomoć malom poduzetništvu te za poticanje zajednice. Maestrini je pojasnio da je njihov tim već u Ukrajini te da su dosad već donirali vozila, termo deke i solarne telefone toj zemlji.

Brend menadžerica projekta, Blanka Lasić, istakla je da je “Phoenix” projekt od naroda za narod. Lasić je također pojasnila da će se prikupljanje donacija sastojati od pet ključnih komponenata: telefonske donacije, izravne financijske donacije, tzv. Blockchain donacije, donacijski koncert te mobilna aplikacija.

Priprema se i humanitarni koncert svjetski poznatih zvijezda u Zagrebu, među kojima su Jason Derulo, RNB pjevač Ne-Yo, Kid Laroi, Fatman Scoop te brojni drugi. Koncert će se održati u Areni Zagreb 29. listopada. Planira se cjelonoćni događaj. Naime, izvođači će nastupati u setovima od 45 minuta do 60 minuta, a potom nakon ponoći nastavit će se s nastupima poznatih DJ-eva, objasnila je producentica koncerta, Marion Špehar.

U okviru projekta razvijena je i mobilna aplikacija “Phoenix”. Filip Šarić, autor aplikacije, pojasnio je kako je aplikacija zamišljena u pet razina tijekom kojih se korisnici mogu igrati s likom feniksa, hraniti ga, čak i fotografirati se s njim uz pomoć proširene stvarnosti. Riječ je o zanimljivoj i zabavnoj aplikaciji preko koje je moguće donirati i pomoći cijelom projektu, istaknuo je Šarić.

Predstavljanju projekta prisustvovao je i veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Vasilj Kirilič koji je tom prilikom zahvalio Hrvatskoj i projektnoj ekipi na trudu koji ulažu kako bi pomogli Ukrajini.

Prikupljanje donacija u okviru projekta “Phoenix” službeno započinje 3. rujna. Službenu potporu projektu dala je i Vlada Ukrajine, a sva prikupljena primit će ukrajinske institucije koje će predlagati projekte te nadzirati potrošnju sredstava.