Održava se PIF

Radionice traju do 23.rujna

More kreativnosti i ljubavi prema lutkama zapljuskuje Zagreb više od 53 godine, a kako bi obilježili još jednu uspješnu kazališno-lutkarsku godinu, Kulturni centar Travno organizirao je alnuani Međunarodni festival kazališnih lutaka – PIF.

“Ovogodišnji 54.-ti međunarodni festival započeo je 17.rujna, a trajat će sve do 23.rujna. U njegovom okviru imamo takozvane službene programe, odnosno predstave koje su u natjecateljskom programu i ostale popratne programe. Festival je najavila povorka lutaka u subotu koju je predvodila maskota našeg festivala, lutak Pifko. Uz to, svi posjetitelji moći će uživati u lutkarskim radionicama za djecu i odrasle. A za ljubitelje knjige pripremili smo posebno iznenađenje i promocije. Nastavno na platou Mamutice, uživat će se u predstavama na otvorenom.” Naglašava Ljubica Suturović, stručna suradnica za programe PIF-a.

Organizacija PIF-a ove godine vodi bitku protiv korone, no svakoj otkazanoj predstavi, vrlo brzo je pronađena zamjena. Stručna suradnica za programe Festivala hvali organizatore u naporima da na svaki problem brzo reagiraju tako da nema straha, publika neće ostati bez programa, on će se možda samo malo promijeniti.

“Sve se odlično posložilo do jednog trenutka kada je nekoliko kazališta moralo promijeniti svoje termine gostovanja, a neki su čak svoj dolazak potpuno i otkazali. Svemu je krivac, pogađate, korona. Ona uvelike šteti kulturi, posebice kazališnim programima. Ali unatoč tome, organizacija je tekla u najboljem roku.” Dodaje stručna suradnica.

Tijekom svoje duge povijesti, PIF je publici predstavio više oko 920 lutkarskih predstava iz 464 kazališta iz 53 zemlje sa svih kontinenata. Osim lutkarskih predstava, Kulturni centar Travno organizirao je i besplate sadržaje koji uključuju niz interesantnih programa i radionica za djecu, odrasle i osobe treće životne dobi.

Misija PIF-a je profesionalnim stvaraocima na polju lutkarstva, kao i pukim gledateljima, pored tradicijskih, ukazivati i na neke nove dosege i poglede na lutkarsku umjetnost. S punim pravom PIF se naziva jednim od najvažnijih europskih festivala i reprezentativnim forumom lutkarske umjetnosti. Stoga ukoliko vi, vaša djeca ili stariji članovi obitelji žele sudjelovati u izradi lutka, par mjesta u radioniocama još uvijek su slobodna!