Rujan- mjesec svjesnosti o malignim bolestima

Porast incidencije u godini dana raste za četiri posto.

Svake se godine u rujnu obilježava mjesec svjesnosti o malignim bolestima. U Hrvatskoj se godišnje dijagnosticira oko 600 novooboljelih od limfoma, a porast incidencije u godini dana raste za četiri posto. Iako još uvijek nije definirano što prouzrokuje leukemiju, nekoliko čimbenika utječe na njihov razvoj: genetički čimbenici, radijacija, kemikalije ili virus.

“Radi se o jednom stanju u kojem čovjek osjeća određenu malaksalost, umor, povišenu tjelesnu temperaturu, zapravo sve stvari koje nisu uobičajene kod naših svakodnevnih aktivnosti.” Ističe predsjednik Hrvatske udruge leukemija i limfomi, Dražen Vincek.

Dražen je i sam obolio od leukemije, a njegova je priča krenula u ljeto 2010.godine: “ljetno vrijeme, sredina lipnja, bez posebnih razloga mom povećanom umoru, znojenju i slično. Slijedio je moj uobičajeni godišnji pregled za potpuno drugu bolest, dijabetes. Ni na kraj pameti mi nije bilo da bih običnim pregledom i standardnim vađenjem krvi, mogao doći do dijagnoze  leukemije. Pitate me kako sam se osjećao, no nemam konkretan odgovor, osim da sam bio emotivniji no ikad. Zasigurno dijagnoza koju nije jednostavno za čuti.”

Liječenje u kroničnom stadiju je lako i djelotvorno, bolest se može dobro kontrolirati, ali ne i izliječiti. “U načelu ne dolazi do potpunog izlječenja, ljudi se malo ohrabre, ali se zapravo radi o stadiju bolesti koje se zove remisija. Što znači da je bolest i dalje tu, prisutna je, ona je u nama ali nas zbog odgovarajuće terapije, kratko ostavi na miru. To stanje može trajati kratko, a može biti i dužeg vijeka, poput 10 do 20 godina. Na kraju se može lako i dogoditi da čovjek umre od sasvim druge bolesti. Kada je riječ o leukemiji, nema propisanih pravila.” Naglašava Vincek.

Stoga ukoliko primjetiti neke promjene na svom tijelu, najbolje bi bilo obratiti se svom liječniku i provjeriti na vrijeme kakvo je stanje stvari.