Obilježen Svjetski dan osteoporoze: Od prijeloma bedrene kosti u 2020. godini umrle su ukupno 652 osobe

Prijelomi bedrene kosti uzrokovani osteoporozom opasni su po život jer 15-20% umire u prvoj godini nakon prijeloma od komplikacija na koje moderna medicina teško može utjecati, a dugotrajna bol i teškoće kod kretanja uzrok su dugotrajne invalidnosti

FOTO: Press materijal

Prijelomi uzrokovani osteoporozom imaju razoran utjecaj na milijune ljudi širom svijeta i uzrokuju ogromne materijalne troškove društvu, a posebno zdravstvenom sustavu te smanjuju kvalitetu života oboljelih osoba. Unatoč napretku medicine i inovativnima mogućnostima liječenja, samo oko 20% pacijenata s osteoporotičnim prijelomima, dijagnosticirano je i liječeno od osteoporoze.

Stručnjaci upozoravaju kako će jedna od tri žene i jedan od pet muškaraca u svijetu starijih od 50 godina, doživjeti osteoporotični prijelom te još jednom naglašavaju važnost prevencije i rane dijagnostike osteoporoze te liječenja pacijenata u vrijeme epidemije koronavirusa.

– Osteoporoza je veliki javnozdravstveni problem u svijetu i Republici Hrvatskoj, ponajprije zbog starosti populacije i načina života, a najčešće se može lako otkriti i uspješno liječiti. Osnovne komplikacije osteoporoze su prijelomi koji uzrokuju veliku invalidnost, a prijelomi bedrene kosti i veliku smrtnost. Više od 60% prijeloma može se jednostavno spriječiti, prije svega ranom dijagnostikom i pravodobnim liječenjem – istaknuo je prof. dr. sc. Zlatko Giljević, specijalist internist-endokrinolog na Zavodu za endokrinologiju KBC Zagreb, član Hrvatskog društva za osteoporozu i profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

– Osteoporoza je bolest za koju je skrb u doba početka pandemije COVID-19 bila izazovna,
prvenstveno što se tiče zakazivanja pregleda i dijagnostičkih pretraga. Ove godine vrijeme stanje je u tom smislu značajno poboljšano, ali uvijek treba naglašavati potrebu što ranijeg dijagnosticiranja i pravovremenog liječenja osteoporoze, da osteoporoza i lijekovi za liječenje osteoporoze ne povisuju rizik za infekcijom, kao niti su prepreka za cijepljenje – kaže prof. dr. sc. Simeon Grazio, predstojnik Klinike za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu.

S ciljem što ranijeg otkrivanja ove bolesti Hrvatsko društvo za osteoporozu u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba u sklopu kampanje „Aktivno za zdrave kosti“ organizirat će besplatne preglede mjerenja gustoće petne kosti u prostorima Hrvatskog društva za osteoporozu u Zagrebu, Kruge 44, od kraja listopada do kraja prosinca 2021. godine.

Redovito vježbajte – najbolje su vježbe s opterećenjem i jačanjem mišića

– Pobrinite se da vaša prehrana bude bogata hranjivim tvarima važnima za kosti: kalcij, vitamin D i bjelančevine najvažniji su za zdravlje kostiju! Sigurno izlaganje suncu pomoći će vam da dobijete dovoljno vitamina D
– Održavajte zdravu tjelesnu težinu, ne pušite i izbjegavajte alkohol!
– Saznajte imate li čimbenike rizika. Obratite se liječniku, osobito ako ste već imali prijelom ili ste u obitelji imali osteoporozu.
– Ako ste u riziku, promijenite način života i zaštitite se od osteoporoze