Međunarodni je dan ljenjivaca: Zoološki vrt organizira proslavu i dijeli nagrade

Na društvenim mrežama Zoološkog vrta u tijeku je kreativni natječaj u sklopu kojega korisnici mogu objaviti fotografije iz svojeg života nadahnute ponašanjem ljenjivaca

Foto: Zoološki vrt grada Zagreba

Međunarodni je dan ljenjivaca. Obilježavanje tog dana 20. listopada pokrenula je 2010. godine zaklada AIUNAU iz Kolumbije kako bi ljude potaknula na zaštitu ljenjivaca i njihovih staništa. Taj je dan odlučio proslaviti i Zoološki vrt grada Zagreba, koji će tako u nedjelju, 24. listopada 2021. godine, od 11 do 15 sati za sve posjetitelje prirediti prigodni program.

Građani će se moći upoznati s ljenjivcima Zoološkog vrta

Tamo građani već godinu dana mogu vidjeti par dvoprstih ljenjivaca. Ennio, trogodišnjak koji se u Zagreb doselio iz Njemačke, i njegova dvije godine starija družica Matilda, koja je došla iz Mađarske, od prvog se dana lijepo slažu. Žive mirno i uživaju u pravom životu ljenjivaca, koji se sastoji od mnogo sna i odmora te malo akcije. Zajedno se vole naći na ručku. Dvoprsti ljenivci najveća su vrsta ljenjivaca na svijetu.

S njima i ostalim vrstama ljenjivaca posjetitelje će u nedjelju upoznavati edukatori Zoološkog vrta. Šest je vrsta ljenjivaca – dvije vrste dvoprstih i četiri vrste troprstih. Dvoprsti ljenivci, dakle daleki rođaci zagrebačkog para Ennija i Matilde, nastanjuju
krošnje tropskih šuma Južne Amerike. Tamo jedu, spavaju, odmaraju se i pare. Na tlo silaze samo kako bi obavili veliku nuždu. Nekada su se ljenivci svrstavali u red krezubica, a danas je taj red razdvojen na dva – jedan čine pasanci, a drugi mravojedi i ljenivci.

Najkreativnije čekaju nagrade

Na društvenim mrežama Zoološkog vrta grada Zagreba u tijeku je kreativni natječaj u sklopu kojega građani mogu objaviti fotografije iz svojeg života nadahnute ponašanjem ljenjivaca. Pobjednike će u nedjelju u 11 sati u Vrtu objaviti Rene Bitorajac, suosnivač Lude kuće, kazališta koje je pokrovitelj zagrebačkih ljenjivaca. Autore najboljih fotografija očekuju ulaznice za predstave Lude kuće.